Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Яку рибу і як можна ловити в нерест

May 10, 2016

Добре відомо, що навесні існує багато обмежень на ловлю риби. Вони зафіксовані на законодавчому рівні, та їх порушення карається адміністративною відповідальністю. Отже, якщо не порушувати законів, то можна насолоджуватися риболовлею під час нересту риби.
Так, існує заборона на ловлю з човнів у цей період, тому доводиться рибалити виключно з берега. Причому це може бути тільки одна поплавцева або донна вудка. Крім того, має використовуватися лише один гачок. Також можна рибалити зі спінінгом з однією приманкою в оснащенні. Причому абсолютно не важливо, чи встановлений на спінінгову приманку трійник або одинарний гачок. Заборонені різні тандеми, тобто спінінгові оснастки, що складаються з двох приманок.
Варто розуміти, що у водоймах є певні нерестовища риби, де ловити її не можна взагалі. Перелік таких місць для кожного водоймища щорічно публікується одночасно з терміном нерестової заборони для всіх типів водойм.
Термін заборони на нерест для різних типів водойм свій, хоча починається заборона одночасно. Раніше за всіх нерестова заборона закінчується на річках (зазвичай це остання декада травня), але на водосховищах вона завершується тільки в першій декаді червня. Найдовше заборона діє в заплавних озерах і старицях річок. Це пов’язано з тим, що у разі розливів саме туди потрапляє чимало статевозрілої риби, яка саме там метає ікру.
Взагалі, останні обмеження, що стосуються заплавних озер, здаються трохи дивними. Розливи не завжди відбуваються такими інтенсивними, щоб їх затопити.
Особливо цікаво виглядає риболовля в нерестову заборону в різних річках, які впадають у великі водосховища. Риба йде на нерест у ці річки, причому сама різна: плотва, лящ, судак. І можна без будь-якого порушення закону, використовуючи всього лише одну снасть, мати великі улови. Потрібно відзначити, що риба в таких річках дуже активно харчується, коли йде до нерестовищ, тому непогані улови забезпечені.
Для комерційних водойм заборони на нерест абсолютно не діють. Тут кожен власник сам визначає чи потрібна йому заборона на ловлю. Хоча, формально всі повинні підкорятися єдиним вимогам.
Отже, кого ж можна зловити в нерест? Безпосередньо в цей період може ловитися карась. Це пов’язано з тим, що він нереститься невеликими порціями і всю ікру відразу не скидає. Нерест цієї риби може затягнутися, залежно від прогрівання води, до червня місяця. Але це зовсім не заважає йому потрапляти на гачок. Причому практично весь цей період карась знаходиться на мілині або, взагалі, в очеретах.
Щука починає клювати після нересту приблизно через два-три тижні. Окунь — буквально через кілька днів після того, як скине ікру.
Плотва перед нерестом підходить до берегової зони. Особливо це виражено на великих водосховищах, які мають мілководні затоки. Або плотва починає підніматися по невеликих річках, які впадають у великі водосховища та річки. Дорогою вона активно харчується.
Довше за всіх відпочиває після нересту короп і лящ. Вони починають потихеньку проявляти себе тільки за два-три тижні після нересту. Але ловля коропа — це скоріше комерційні водойми, ніж дикі. Тому разом із статевозрілими особинами там є такі, що не нерестяться. Вони починають клювати, як тільки температура води піднімається вище 12 градусів.
Таким чином, у процесі нересту рибу ловити абсолютно безглуздо, її можна тільки налякати своєю присутністю. Утім, у період усієї нерестової заборони рибалити можна, але тільки використовуючи одну снасть, і поза зонами нерестовищ.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Kakuyu-rybu-i-kak-mozhno-lovit-v-neres.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!