Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Які особливості формування податкового кредиту в період із 1 липня по 30 вересня 2015 року?

August 7, 2015

Платник ПДВ – постачальник у липні 2015 року складав податкові накладні (далі – ПН), але не реєстрував їх у 15-денний строк. Ці ПН були зареєстровані ним 13 серпня. Коли покупець може включити ПДВ за такими накладними до податкового кредиту?
До ПН, дата складання яких припадає на період із 1 липня по 30 вересня 2015 року включно, не застосовуються граничні строки реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН), установлені п. 201.10 Податкового кодексу (далі – ПК).
На цей період установлено такі строки:
·          ПН, складені з 1-го по 15-й день (включно) липня, серпня та вересня, підлягають реєстрації в ЄРПН до останнього дня (включно) місяця, у якому вони були оформлені (відповідно до 31 липня, 31 серпня та 30 вересня);
·          ПН, складені з 16-го по останній день (включно) липня, серпня та вересня, підлягають реєстрації в ЄРПН до 15-го числа (включно) місяця, що настає за місяцем, в якому вони були оформлені.
Для покупця підставою для включення сум ПДВ до податкового кредиту є ПН, отримані з ЄРПН. Якщо такі ПН зареєстровані в ЄРПН із порушенням строку реєстрації, то суми ПДВ відносяться до податкового кредиту у періоді їх реєстрації, але не пізніше:
·          ніж через 365 календарних днів із дати складання ПН;
·          ніж через 60 календарних днів з дати списання коштів з банківського рахунка платника податку – для платників податку, що застосовують касовий метод;
Банківські установи включають суми ПДВ за такими накладними при одержанні ними права власності на заставне майно.
Таким чином, якщо ПН, складені з 1 по 15 липня, були зареєстровані в ЄРПН:
·          до 31 липня, то покупець має право включити суми ПДВ за такими накладними до податкового кредиту липня;
·          після 31 липня, то покупець має право включити суми ПДВ до податкового кредиту в місяці їх реєстрації (з огляду на вищенаведені обмеження).
Якщо ПН, складені з 16 по 31 липня, будуть зареєстровані в ЄРПН:
·          до 15 серпня, то покупець може включити суми ПДВ за такими накладними до податкового кредиту липня;
·          після 15 серпня, то покупець може включити суми ПДВ за такими накладними до податкового кредиту в місяці їх реєстрації (з огляду на вищенаведені обмеження).

За матеріалами журналу „БАЛАНС-АГРО” від 10.08.15 р. № 30.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!