Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Яким вимогам мають відповідати учасники конкурсів, якщо бажають стати держслужбовцями

June 23, 2016

Новий закон «Про державну службу» набрав чинності 1 травня, і з цього моменту розпочалося створення професійної держслужби виключно на конкурсній основі. Водночас роз’яснень потребують деякі питання щодо посилення гарантій доступу до служби та вимог, котрі висуватимуться до майбутніх чиновників.

Рівні можливості

Відповідно до чч.1, 2 ст.43 Конституції «кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується». Держава створює умови для гарантування громадянам права на працю, рівних можливостей у виборі професії та роду трудової діяльності.
Державна служба є одним з видів трудової діяльності. У зв’язку із чим ч.2 ст.38 Конституції визначає, що «громадяни користуються рівним правом доступу до державної служби».
Згідно з абз.2 пп.4.1 п.4 мотивувальної частини рішення Конституційного Суду від 7.07.2004 №14-рп/2004 за своєю природою право на працю є невідчужуваним і по суті означає забезпечення рівних можливостей кожному для його реалізації.
Виходячи з такої позиції, можна стверджувати, що право доступу до держслужби не означає гарантування державою відповідного працевлаштування кожній особі, а є гарантією забезпечення саме рівних можливостей для реалізації цього права. Тобто право рівного доступу до державної служби є юридичною можливістю і не тягне за собою його негайної і беззастережної реалізації.
Рівність можливостей доступу до держслужби забезпечується передбаченим законом порядком вступу громадян на державну службу виключно за результатами конкурсу, що гарантує добір саме тих осіб, які найкраще здатні професійно виконувати відповідні посадові обов’язки.

Докладніше дивись за посиланням: http://zib.com.ua/

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Kakim-trebovaniyam-dolzhny-otvechat-uchastniki-konkursov-esli-xotyat-stat-gossluzhashhimi

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!