Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Які сільгосппослуги підпадають під спецрежим?

June 30, 2016

Сільгосппідприємство – суб’єкт спецрежиму з ПДВ надає послуги з обробки земель іншим підприємствам (юрособам), населенню (фізособам) та фізособам-підприємцям. Чи підпадають такі послуги під дію спецрежиму та в якій декларації з ПДВ їх відображати?

Згідно з пп. «в» пп. 209.15.2 Податкового кодексу (далі – ПК) спецрежим поширюється, зокрема, на послуги, надані іншим сільгосптоваровиробникам (юрособам) та/або фізособам з використанням сільгосптехніки, крім надання її у фінансову оренду (лізинг).

Отже, під дію спецрежиму з ПДВ підпадають операції суб’єкта такого спецрежиму з надання сільгосппослуг лише іншим сільгосппідприємствам (тобто підприємствам, у яких обсяг постачання сільськогосподарських товарів/послуг власного виробництва за попередні 12 місяців становить не менше 75 % загального обсягу постачання товарів/послуг за вказаний період) та фізособам (населенню). Операції суб’єкта спецрежиму з надання сільгосппослуг фізособам-підприємцям під дію спецрежиму не підпадають і такі операції слід відображати в загальній декларації з ПДВ.

При цьому, якщо отримувачем послуг є підприємство – не суб’єкт спецрежиму, воно має надати документальне підтвердження того, що є сільгосппідприємством у розумінні п. 209.2 ПК. Тобто, що питома вага вартості його сільськогосподарських товарів/послуг у вартості всіх товарів/послуг, поставлених ним протягом попередніх 12 податкових періодів, є не меншою ніж 75 %.

Така інформація може бути зазначена, наприклад, у договорі, довідці, листі тощо. Якщо документального підтвердження не буде або виявиться, що питома вага менше 75 %, то послуги, надані такому підприємству, слід відображати в загальній декларації з ПДВ.

Також нагадаємо, що для відображення сільгосппослуг у спецрежимній декларації відповідний код КВЕД (зокрема, 01.61, 01.63) має бути включено до переліку кодів видів діяльності сільгосппідприємства як суб’єкта спецрежиму з ПДВ. Для внесення (доповнення) кодів КВЕД до цього переліку (у разі якщо його не було внесено при реєстрації платника суб’єктом спецрежиму) до відповідного органу ДФС слід подати заяву за формою № 1-РС (додаток 8 до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 14.11.14 р. № 1130) із позначкою «Перереєстрація».

ВІД РЕДАКЦІЇ

Які послуги та кому може надавати сільгосппідприємство в рамках дії спецрежиму з ПДВ, уже, здавалось би, давно роз’яснено, і жодних змін у нормах ПК з цього питання (принаймні, у 2016 році), не відбулось.

Однак через некоректні формулювання в листі ДФС від 20.05.16 р. № 17612/7/99-99-15-03-02-17 (див. «БАЛАНС-АГРО», 2016, № 22, с. 10) у бухгалтерів може скластися думка, що під спецрежим підпадають лише ті послуги, які надаються іншим сільгосппідприємствам, а от послуги, надані фізособам, слід відображати в загальній декларації з ПДВ. Але, як ми вже зазначали в коментарі до згаданого листа, такий висновок є хибним, оскільки суперечить прямій нормі ПК, а саме – пп. «в» пп. 209.15.2 (див. вище), у якій зазначено, що під спецрежим з ПДВ підпадають сільгосппослуги, надані як іншим сільгосптоваровиробникам (юрособам), так і фізособам.

Тому ми звернулися до фахівця ДФС і отримали чітку відповідь на поставлене запитання. Отже, ще раз наголошуємо, що сільгосппослуги, надані сільгосппідприємством-спецрежимником фізособам (населенню), як і послуги, надані іншому сільгосппідприємству, підпадають під дію спецрежиму з ПДВ та відображаються у спецрежимній декларації з ПДВ (при дотриманні інших умов перебування на спецрежимі).

Джерело: БАЛАНС-АГРО», 2016, № 25.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!