Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Які дисциплінарні стягнення можна закріплювати в правилах внутрішнього трудового розпорядку?

October 17, 2013

Згідно зі ст. 142 КЗпП правила внутрішнього трудового розпорядку затверджуються трудовими колективами за поданням власника або уповноваженого ним органу і виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) на основі типових правил. При цьому, правила внутрішнього трудового розпорядку не можуть суперечити трудовому законодавству, угодам і колективному договору.
На сьогодні в Україні чинні Типові правила внутрішнього трудового розпорядку для робітників та службовців підприємств, установ, організацій (далі – Типові правила), затверджені постановою Держкомпраці СРСР за погодженням з ВЦРПС від 20.07.84 р. № 213. Пунктом 25 даних Типових правил визначено наступні заходи дисциплінарних стягнень, що можуть застосовуватися до працівників за порушення трудової дисципліни: зауваження, догана, сувора догана, переведення на менш оплачувану роботу або на нижчу посаду на термін до 3 місяців, звільнення. Дані норми не відповідають ст. 147 КЗпП, якою у таких випадках передбачено застосування лише догани або звільнення. У зв`язку з цим п. 25 Типових правил втратив чинність у частині визначення заходів дисциплінарних стягнень і не може використовуватися за основу при розробленні підприємствами, установами та організаціями своїх правил внутрішнього трудового розпорядку.
Таким чином, у разі притягнення працівників до дисциплінарної відповідальності застосовуються норми ст. 147-152 КЗпП та відповідні положення правил внутрішнього трудового розпорядку, затверджених на підприємстві, в установі, організації на основі типових правил з дотриманням норм чинного законодавства.

Лист Мінсоцполітики від 12.07.13 р. № 3187/0/10-13/13.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!