Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Яка передбачена відповідальність за помилки в ПН, які не надаються покупцю?

April 25, 2017

Ураховуючи, що від платника отримано запит про надання податкової консультації до 01.04.17 р. відповідно до п. 52.2 Податкового кодексу (далі – ПК), передбачено, що податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (у редакції, що діяла до 01.04.17 р.).
Згідно з п. 201.1 ПК у податковій накладній (далі – ПН) зазначаються в окремих рядках такі обов’язкові реквізити:
а) порядковий номер ПН;
б) дата складання ПН;
в) повна або скорочена назва, зазначена в статутних документах юридичної особи, або П. І. Б. фізособи, зареєстрованої як платник ПДВ, – продавця товарів/послуг;
г) податковий номер платника податку (продавця та покупця). У разі постачання/придбання філією (структурним підрозділом) товарів/послуг, яка фактично є від імені головного підприємства – платника податку стороною договору, у ПН, крім податкового номера платника податку додатково зазначається числовий номер такої філії (структурного підрозділу);
д) повна або скорочена назва, зазначена в статутних документах юридичної особи, або П. І. Б. фізособи, зареєстрованої як платник ПДВ, – покупця (отримувача) товарів/послуг;
е) опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг;
є) ціна постачання без урахування податку;
ж) ставка податку та відповідна сума податку в цифровому значенні;
з) загальна сума коштів, що підлягають сплаті з урахуванням податку;
і) код товару згідно з УКТЗЕД, для послуг – код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг; платники податків, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, увезених на митну територію України, мають право зазначати код товару згідно з УКТЗЕД або код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг неповністю, але не менше ніж чотири перших цифри відповідного коду.
ПН, які не надаються покупцю, а також ПН, складені за операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (п. 201.10 ПК).
Помилки в реквізитах, визначених п. 201.1 ПК (крім коду товару згідно з УКТЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони на суму податкових зобов’язань, не можуть бути причиною неприйняття податкових накладних в електронному вигляді.
Типи причин, при складанні ПН, що не підлягають наданню отримувачу (покупцю), визначено п. 8 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.
Відповідно до п. 1201.3 ПК допущення продавцем товарів/послуг помилок під час зазначення обов’язкових реквізитів ПН, передбачених п. 201.1 ПК, виявлених контролюючим органом за результатами перевірки, проведеної за заявою покупця, – спричиняє накладення на платника податку – продавця штрафу в розмірі 170 грн. та зобов’язання виправити такі помилки.
Згідно з п. 351 підрозд. 2 розд. ХХ ПК установлено, що до 31.12.17 р. не застосовуються штрафні санкції, передбачені п. 1201.3 ПК, за помилки, допущені в ПН під час зазначення коду товару згідно з УКТЗЕД та/або коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг.
Виходячи з вищевикладеного, ПН, що не надаються покупцю, мають бути складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних та не звільняють продавця від нарахування податкових зобов’язань за такими операціями.
При цьому, якщо ПН, що не надається покупцю, містить помилки в обов’язкових реквізитах, це може бути причиною неприйняття даної ПН в електронному вигляді.
Стосовно відповідальності продавця відповідно до п. 1201.3 ПК зазначаємо, що за помилки в обов’язкових реквізитах, допущених у ПН, до продавця застосовується штраф у розмірі 170 грн. лише за результатами перевірки продавця, яка проводиться на підставі заяви покупця. Тобто норми п. 1201.3 ПК застосовуються тільки за відносинами з контрагентами – платниками ПДВ.

Джерело: https://uteka.ua/.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!