Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Яка відповідальність фізосіб передбачена за несвоєчасну оплату земельного податку

June 21, 2017

Згідно з п. 286.5 Податкового кодексу (далі – ПК) нарахування фізособам сум податку проводиться контролюючими органами (за місцем знаходження земельної ділянки), які надсилають (вручають) платникові за місцем його реєстрації до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку за формою, установленою у порядку, визначеному ст. 58 ПК.
Податок фізособами сплачується протягом 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення.
В аналогічному порядку здійснюється нарахування фізособам орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності та визначаються строки її сплати.
Пунктом 54.5 ПК визначено, що якщо згідно з нормами цієї статті сума грошового зобов’язання розраховується контролюючим органом, платник податків не несе відповідальності за своєчасність, достовірність і повноту нарахування такої суми, проте несе відповідальність за своєчасне та повне погашення нарахованого узгодженого грошового зобов’язання і має право оскаржити зазначену суму в порядку, установленому ПК.
Відповідно до п. 126.1 ПК у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання (крім випадків, передбачених п. 126.2 ПК) протягом строків, визначених ПК, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:
– при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10 % погашеної суми податкового боргу;
– при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 20 % погашеної суми податкового боргу.
Згідно із пп. 129.1.2 ПК при нарахуванні суми податкового зобов’язання, визначеного контролюючим органом у випадках, не пов’язаних із проведенням податкових перевірок, нарахування пені розпочинається – починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання (у т. ч. за період адміністративного та/або судового оскарження).
Отже, оскільки фізособи (громадяни) несуть відповідальність за своєчасне та повне погашення нарахованого узгодженого грошового зобов’язання з плати за землю, то якщо вони протягом 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення не сплачують узгоджену суму грошового зобов’язання, такі платники податків притягуються до відповідальності у вигляді штрафу у розмірах, установлених ст. 126 ПК. Разом з тим, на суму такого податкового зобов’язання, нараховується пеня у порядку, визначеному ст. 129 ПК.

Джерело: https://uteka.ua/.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!