Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як заповнити звіт про виконання квоти із працевлаштування пільгових категорій громадян

January 19, 2015

Якщо середньооблікова чисельність працівників за звітний рік перевищить 20 осіб, підприємство буде зобов’язане виконати 5 %-ву квоту із працевлаштування пільгових категорій громадян.

Роботодавці можуть самостійно зайнятися пошуком пільговиків або подати до служби зайнятості звіт за формою 3-ПН.

Фінансові санкції за невиконання квоти буде застосовано до роботодавця, якщо він необґрунтовано відмовить у прийнятті на роботу пільговику, направленому службою зайнятості.

Останній день подання звіту про виконання квоти із працевлаштування пільгових категорій громадян за 2014 рік – 30 січня 2015 року.

Отже, для правильного заповнення звіту щодо квот слід керуватися Порядком, затвердженим наказом Мінсоцполітики від 16.05.13 р. № 271 (далі – Порядок № 271).

У рядку 01 зазначають середньооблікову чисельність штатних працівників за попередній календарний рік. Розрахувати середньооблікову чисельність штатних працівників за 2014 рік слід відповідно до Інструкції, затвердженої наказом Держкомстату від 28.09.05 р. № 286 (далі – Інструкція № 286).

Середньооблікова чисельність штатних працівників розраховується на підставі щоденних даних про облікову кількість штатних працівників, які мають уточнюватися згідно з наказами про прийняття, переведення працівника на іншу роботу і припинення трудового договору, тобто звільнення (п. 3.2 Інструкції № 286).

До середньооблікової чисельності не входять (п. 2.6 Інструкції № 286): зовнішні сумісники; особи, які працюють за цивільно-правовими договорами.

Для зручності підрахунку можна скласти таблицю за зразком, наведеним у пп. 3.2.3 Інструкції № 286.

У рядку 02 зазначають середньооблікову чисельність працівників, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню і працювали на умовах повної зайнятості у звітному році. Роботою на умовах повної зайнятості прийнято вважати роботу повний робочий день при повному трудовому тижні (ст. 50 КЗпП). Пам`ятайте, що статус таких працівників має підтверджуватися відповідними документами.

Квота пільгових категорій працівників фіксується в рядку 03, відповідно до нормативу, установленого ст. 14 Закону № 5067. Тобто показник рядка 03 визначається за формулою рядок 01 х 5 %. Результати округлюються. А саме – округлюються цифри поступово справа наліво: якщо остання значуща цифра менша або дорівнює 4, вона відкидається; якщо більша або дорівнює 5, то найближча ліворуч від неї цифра збільшується на одиницю (п. 3.3 Порядку № 271).

У рядку 04 слід указати чисельність громадян, яких планується працевлаштувати в поточному році в рахунок квоти. Значить, у рядку 04 необхідно зазначити плановий показник працевлаштування квотних категорій громадян у 2015 році в рахунок виконання квоти за 2014 рік. Зверніть увагу:

– якщо показник рядка 02 більший від показника рядка 03 – значить, у рядку 04 ставиться прочерк, оскільки квота у звітному періоді виконується;

– якщо значення рядка 03 звіту виявиться більшим від значення рядка 02 – тоді в рядку 04 буде зазначено, скільки людей підприємство планує прийняти на роботу в рахунок квоти.

Детальніше у «БАЛАНС», 2015, № 5-6. Ви маєте можливість ознайомитись з даною темою у повному обсязі.

 

Новини за темою:
Працівник з дітьми до 6 років зараховується для виконання квоти роботодавцем
Нюанси подання звітності про наявність вакансій
Нові форми звітності до служби зайнятості

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!