Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як заповнити податкову накладну на суму перевищення договірної вартості над ціною придбання або собівартістю?

March 20, 2015

У підприємста виникла проблема з реєстрацією в ЄРПН податкових накладних (далі – ПН) із типом причини «15» і «17». У ЗІР (категорія 101.19) рекомендовано під час оформлення ПН з типом причини «15» зазначати в реквізитах, призначених для відображення інформації про покупця, реквізити постачальника (зокрема, ІПН). Під час реєстрації такої ПН в ЄРПН надходить квитанція з інформацією про те, що ІПН покупця і постачальника збігаються. Тотбо ПН не проходить реєстрацію. У чому причина?
Давайте заглянемо до Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 22.09.14 р. № 957. У п. 20 йдеться про наш випадок: коли база оподаткування, визначена виходячи із ціни придбання товарів/послуг або із собівартості самостійно виготовлених товарів/послуг або балансової (залишкової) вартості необоротних активів, перевищує договірну вартість таких товарів/послуг, необоротних активів.
У такому разі постачальник (продавець) складає дві ПН:
- одну – на суму ПДВ, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання;
- іншу – на суму ПДВ, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання/собівартості/ балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною.
У ПН, яка складена на суму такого перевищення, робиться позначка «Х» у лівій верхній частині, а також зазначається тип причини, а саме:
- «15» – ПН складена на суму перевищення ціни придбання товарів/послуг над фактичною ціною їх постачання;
- «16» – ПН складена на суму перевищення балансової (залишкової) вартості необоротних активів над фактичною ціною їх постачання;
- «17» – ПН складена на суму перевищення собівартості самостійно виготовлених товарів/послуг над фактичною ціною їх постачання.
Такі ПН отримувачу (покупцю) не надаються. А в рядках таких ПН, відведених для заповнення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані. Крім того, рядки «Вид цивільно-правового договору» та «Форма проведених розрахунків» заголовної частини таких ПН не заповнюються.
Таким чином, у ПН слід робити позначку «15», «16» або «17». А в рядках, у яких необхідно вказати дані покупця, указуються дані продавця (у т. ч. й ІПН).
Така ПН повинна реєструватися в ЄРПН без проблем – за умови, що в ній відсутні помилки. Тому радимо все уважно перевірити (наприклад, буває, що десь залишили зайвий пробіл) і відправити ПН на реєстрацію ще раз.

Більш докладну консультацію див. у журналі „БАЛАНС” від 23.03.15 р. № 23-24.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!