Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як вибрати надійний банк: орієнтири для підприємства

June 29, 2016

Зібрати інформацію про конкретний банк можна з різних джерел. Одним із найважливіших таких джерел є офіційно опубліковані банком на своєму сайті та на сайті НБУ:
– річна фінансова звітність із примітками та звітом незалежного аудитора;
– проміжна (квартальна) фінансова звітність;
– дані про структуру власності банку, які містять відомості про власників істотної участі в банках, кінцевих ключових учасників у структурі власності банків і схему структури власності банків.

Зведена інформація про діяльність банківської системи України розміщена на сайті НБУ.

Зазначимо, що згідно із законодавством про банківську діяльність банк зобов'язаний забезпечити проведення щорічної перевірки своєї фінансової звітності зовнішнім аудитором, сертифікованим у рамках правил Аудиторської палати та НБУ. За діючими стандартами аудитор несе солідарну відповідальність із керівництвом банку за достовірність перевіреної звітності. І хоча основною причиною банкрутства банків і пізнього реагування регулятора на їх фінансові проблеми, на думку фахівців Фонду гарантування вкладів фізичних осіб і НБУ, є масові викривлення у звітності фінустанов, іншої офіційної інформації про діяльність банку немає, тому саме фінзвітність і висновки аудиторів доведеться вивчати в першу чергу.

Крім того, існує безліч друкованих та інтернет-ресурсів, де наводяться неофіційні банківські рейтинги, порівняльні таблиці тарифів на основні банківські послуги, думки та прогнози аналітиків, враження клієнтів банків про якість їх роботи. Однак до інформації з таких джерел слід ставитися з обережністю, адже невідомо, чи є вона достовірною, неупередженою та актуальною.

Наприклад, на сайті банку Х і в передруках на інших ресурсах міститься така інформація: банк Х входить у першу десятку банків із залучення вкладів, має найвищий ступінь надійності в рейтингу надійності депозитів, уважається (за даними дослідницької компанії Y) найбільш прогресивним українським банком у 2015 році, відкриттям 2015 року, у топі кращих банків України за версією видання Z і т. д. і т. п. При цьому через півроку після подібних публікацій банк визнається неплатоспроможним і ліквідується. Чи не правда, знайома картина?

Для перевірки інформації про банк рекомендуємо застосовувати загальновідоме правило трьох джерел (факт уважається достовірним, якщо його підтверджують декілька (більше двох) різних джерел). Крім того, треба критично підходити до вибору самих джерел, віддаючи перевагу не квітчастій рекламі та дутим рейтингам або слухам, а нормативним документам, сухим і на перший погляд невиразним офіційним даним, які при більш близькому розгляді говорять самі за себе.

Як аналізувати інформацію про банк

Спробуємо спрощено на прикладах проаналізувати роботу двох банків. Підкреслимо, що ми не ставимо зараз мету провести повноцінний експрес-аналіз фінзвітності за всіма фінансовими показниками, а хочемо тільки вказати напрям думки. Вивчення деталей – на ваш розсуд, виходячи із власних професійних суджень.

Візьмемо дані з доступної та такої, що не потребує додаткових розрахунків, офіційної інформації, зокрема із реальної звітності банків, розміщеної на сайті НБУ, станом на 31.12.15 р. і 01.04.16 р.

[d3077]

Проаналізуємо деякі дані по банку А за I квартал 2016 року:
– статутний капітал (далі – СК) – 2 607 834 тис. грн.;
– збитки – 3 023 122 тис. грн.;
– емісійні різниці – 1 390 002 тис. грн.;
– чистий власний капітал – 1 145 401 тис. грн.

Як видно з даних, банк глибоко збитковий, адже сума емісійних різниць – величина розрахункова. Докапіталізацію (унесення додаткових «живих» грошей) у звітному періоді, як і в попередньому, банк не здійснював. Що ж, картина невесела.

Подивимося на операційну діяльність банку А, наприклад, порівняємо отримані та виплачені проценти. Спрощено схема роботи банку має такий вигляд: банк розміщує гроші клієнтів на депозити під більш низький процент, а видає кредити під більш високий процент. У нашому випадку за I квартал отримано процентні доходи в сумі 134 419 тис. грн., а понесено процентні затрати – 134 518 тис. грн., результатом буде збиток у сумі 101 тис. грн. Загальний збиток від операційної діяльності за квартал – 323 866 тис. грн. Найбільшу вагу в структурі затрат мають інші адміністративні затрати (98 877 тис. грн.), тобто банк витрачає на себе оборотні, тобто незароблені, гроші, а це, як правило, гроші клієнтів. Рентабельність активів банку негативна і становить «–16,84 %», значить, залучені банком гроші клієнтів не приносять йому прибутку.

Заглянемо у звітність 2015 року. Щоб не перевантажувати читача цифрами, укажемо тільки, що і минулий рік банк закінчив зі значним збитком. Не додало оптимізму і вивчення висновку незалежного аудитора. У примітці 32 «управління капіталом» до річної фінзвітності наведено норматив достатності регулятивного капіталу банку за 2015 рік (Н2) – 8,49 %, а повинен становити, як ми пам'ятаємо, не менше 10 %. Зазначимо також, що середній показник Н2 по банківській системі на 01.01.16 р. становив 12,74 %, а на 01.04.16 р. – 13,07 %. Середній показник рентабельності активів: на 01.01.16 р. – «–5,46 %», на 01.04.17 р. – «–2,36 %». Ці дані взято з розділу «Банківський нагляд. Основні показники діяльності банків» на сайті НБУ.

Не вникаючи в подробиці фінансових показників банку, зазначимо тільки, що на сьогодні банк А визнано неплатоспроможним.

І на закінчення ще один приклад. Проаналізуємо деякі дані фінзвітності банку Б за I квартал 2016 року:
– СК – 1 774 333 тис. грн.;
– збитки – 1 751 206 тис. грн.;
– емісійні різниці – 811 260 тис. грн.

Схожу картину ми спостерігали в прикладі з банком А, чи не так? Однак у звітному періоді банк був докапіталізовано власниками – унесено 3 294 929 тис. грн. (сума перевищує накопичені збитки). Тому чистий власний капітал становить 4 187 301 тис. грн. Як видно, банк має намір видертися зі збитків, власники вносять гроші, і це вселяє оптимізм.

Подивимося, що з операційною діяльністю банку. За I квартал отримано процентних доходів – 1 128 993 тис. грн., а понесено процентних затрат – 404 471 тис. грн. Торговельний результат позитивний, але при цьому за квартал банк отримав збитки від операційної діяльності в сумі 910 754 тис. грн., а в структурі затрат найбільшу вагу мають статті щодо формування резервів і виплати зарплати персоналу. Рентабельність активів негативна (8,24 %).

Із сукупності показників можна припустити, що банк активно розвивається: унесено власні кошти, збільшується штат, банк здатний генерувати прибуток і розширює свою присутність на ринку, тому тимчасово працює в збиток.

Зі звітності за 2015 рік узнаємо, що норматив достатності регулятивного капіталу становить 13,84 % (більше мінімального значення, що дорівнює 10 % і вище за середнє значення по банківській системі). Схоже, у банку Б непогані перспективи. Варто простежити динаміку показників у наступних періодах. У цілому ж можна не хвилюватися.

Детальніше див. Практичне керівництво «Безготівкові розрахунки», 2016, № 12.

[d3072] [d3073] [d3074]

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!