Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як повернути переплату з електронного рахунка в СЕА

February 1, 2017

Для кого ця стаття: для сільгосппідприємств, у яких на основному електронному рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ (далі – СЕА) є залишок коштів, який перевищує суму, що підлягає сплаті до бюджету згідно з декларацією.
Із цієї статті ви дізнаєтеся: як повернути переплату з електронного рахунка в СЕА на поточний рахунок підприємства.

Механізм повернення переплати
Оскільки додаткові електронні рахунки в СЕА, які використовували суб'єкти спецрежиму, з 1 січня 2017 року були заблоковані, сільгосппідприємства для збільшення суми реєстраційного ліміту були вимушені перераховувати кошти на основний електронний рахунок (3751). У зв'язку із цим у багатьох із них на цьому рахунку утворилася переплата. Як розпорядитися такими коштами?
Відповідь знаходимо в п. 2001.5 Податкового кодексу (далі – ПК), згідно з яким кошти з рахунка в СЕА перераховуються:
•    до держбюджету – у сумі податкових зобов'язань з ПДВ, що належать до сплати за результатами звітного податкового періоду;
•    на поточний рахунок платника податків за його заявою, поданою до податкового органу у складі податкової звітності з ПДВ, – у сумі коштів, що перевищує суму задекларованих до сплати до бюджету податкових зобов'язань і податкового боргу з ПДВ.
Тобто якщо сума на рахунку в СЕА більша від суми податкових зобов'язань, що належить до сплати до бюджету згідно з податковою декларацією з ПДВ (далі – декларація), то підприємство може подати заяву про повернення суми переплати на поточний рахунок за формою додатка 4 до декларації. Це право надане платникам податків п. 2001.6 ПК.
До відома: це самий додаток подають за бажання отримати бюджетне відшкодування з ПДВ. Тільки порядок його заповнення буде іншим.
Кошти на поточний рахунок платника можуть перераховуватися тільки у разі відсутності перевищення суми податку, зазначеної в податкових накладних (далі – ПН), складених у звітному періоді та зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, над сумою податкових зобов'язань із постачання товарів/послуг, відображених у декларації за цей звітний період. Тобто показника ∑Перевищ з формули, наведеної в п. 2001.3 ПК, у платника не повинно бути.
Зверніть увагу: на суму ПДВ, яка повертається на поточний рахунок платника, зменшується показник формули ∑ПопРах, а отже, і ліміт реєстрації ПН. Гроші з електронного на поточний рахунок платника можуть бути перераховані за умови, що зменшення показника ∑ПопРах у формулі, яке супроводжує повернення коштів, не призведе до формування від’ємного значення ліміту реєстрації.
Казначейство перераховує кошти на поточний рахунок платника податків протягом 5 робочих днів після закінчення граничного строку сплати податкових зобов'язань (п. 2001.6 ПК). При цьому зменшення реєстраційного ліміту відбудеться на дату подання додатка 4.
Таке перерахування Казначейство здійснює на підставі отриманого від податкових органів реєстру, у якому зазначаються: найменування платника податків, податковий та індивідуальний податковий номери, сума податку, що підлягає перерахуванню на поточний рахунок платника податків, і реквізити цього рахунка.
Якщо протягом 10 робочих днів після закінчення граничного строку, установленого ПК для самостійної сплати платником податків податкових зобов'язань, відповідне перерахування не відбулося, сума, на яку зменшена загальна сума поповнення електронного рахунка (∑ПопРах), підлягає поверненню.

Порядок заповнення додатка 4
Для повернення переплати з рахунка в СЕА у додатку 4 заповнюється тільки остання таблиця, яка знаходиться в розділі «Відомості про суму коштів на рахунку в системі електронного адміністрування податку на додану вартість, яка перевищує суму, що підлягає перерахуванню до бюджету» (далі – таблиця).
З практики: цей додаток із першого разу мало хто здає. Тому, якщо хочете повернути свої кровні, декларацію потрібно здавати, як мінімум, за 3 дні до граничного строку подання, щоб мати можливість подати звітну нову з виправленим додатком.

Як заповнити таблицю в додатку 4, а також приклад заповненя, див. к "Баланс-Агро" № 5, який виходить з друку 06.02.17 р.

 

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!