Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як ЮО - платнику ЄП визначити дохід при безоплатному отриманні товарів?

November 11, 2014

Доходом платника єдиного податку для юрособи є, зокрема, вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).

Безоплатно отриманими вважаються товари (роботи, послуги), надані платнику єдиного податку згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно із законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товари, передані платнику єдиного податку на відповідальне зберігання і використані таким платником єдиного податку

Датою отримання доходу платника єдиного податку є, зокрема, дата підписання акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Для обрахунку об`єкта оподаткування юридичні особи - платники єдиного податку використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат.

Вартість товарів, робіт, послуг, безоплатно отриманих платником податку у звітному періоді, враховується у складі доходу такого платника на рівні не нижче звичайної ціни.

Звичайна ціна - це ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено ПК. Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін.

У разі, якщо ціни (націнки) на товари (роботи, послуги) підлягають державному регулюванню згідно із законодавством, звичайною вважається ціна, встановлена відповідно до правил такого регулювання.

Якщо під час здійснення операції обов`язковим є проведення оцінки, вартість об`єкта оцінки є підставою для визначення звичайної ціни для цілей оподаткування.

Таким чином, з урахуванням вищевикладеного, юрособи - платники єдиного податку включають до складу доходів вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначену на рівні не нижче звичайної ціни.

Разом з тим, в податковому обліку здійснення господарських операцій платниками податків, в тому числі операцій з безоплатного отримання товарів (робіт, послуг) юрособами - платниками єдиного податку, має бути підтверджене первинними документами.

Лист Міндоходів в м. Києві від 16.10.14 р. 10553/10/26-15-11-01-08.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!