Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як обліковувати суми поліпшень об`єктів, отриманих в оперативну оренду/лізинг?

November 18, 2015

ДФС розглянула питання щодо податкового обліку суми поліпшень об'єктів, отриманих в оперативну оренду/лізинг, для цілей оподаткування податком на прибуток підприємств та ПДВ.
Так, витрати лізингоодержувача на поліпшення об'єкта оперативного лізингу (оренди) (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що приводять до збільшення майбутніх економічних вигод, які первісно очікувалися від його використання, відображаються лізингоодержувачем як капітальні інвестиції у створення (будівництво) інших необоротних матеріальних активів.
Таким чином, вартість поліпшення орендованих основних засобів для цілей розрахунку податкової амортизації зараховується як новий об'єкт 9 групи "інші основні засоби" з мінімально допустимим строком корисного використання 12 років, визначеної у пп. 138.3.3 ПК.
Щодо податкових наслідків з ПДВ у платника ПДВ - орендаря у разі повернення ним об'єкта оперативної оренди/лізингу орендодавцю, по якому сума здійснених поліпшень об'єкта оперативної оренди/лізингу повністю незамортизована
Враховуючи те, що витрати на поліпшення об'єкта операційної оренди відображаються орендарем як капітальні інвестиції у створення (будівництво) інших необоротних активів, то при поверненні орендарем об'єкта оперативної оренди/лізингу орендодавцю на вартість здійснених поліпшень (в незамортизованій частині) такий орендар нараховує податкові зобов'язання з ПДВ виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 188.1 ПК.

Лист ДФС від 05.11.15 р. № 23622/6/99-99-19-03-02-15.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!