Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як розрахувати плату за користування надрами за II квартал 2014 року? Порада від експерта редакції

July 24, 2014

Пропонуємо до вашої уваги консультацію про те, як підприємствам, що мають свердловину і добувають підземні води, розрахувати плату за користування надрами.
Як відомо, Закон від 27.03.14 р. № 1166-VII «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» з 01.04.14 р. змінив базу оподаткування з даного податку. Так, з 01.04.14 р. для всіх видів корисних копалин (у т. ч. і для підземних вод) база оподаткування визначається однаково, а саме: відповідає вартості обсягу здобутих у податковому періоді корисних копалин.
Виникає запитання: як визначити таку вартість? Відповідь: якщо суб`єкт господарювання використовує підземні води виключно для власних потреб, то таку вартість слід розрахувати за формулою, наведеною в пп. 263.6.9 ПК:
Цр = Вмп (Вмп х Крмпе) : Vмп
де:
– Вмп – витрати, обчислені згідно з пп. 263.6.5–263.6.8 ПК, грн.;
Крмпе) – коефіцієнт рентабельності гірничого підприємства, обчислений у матеріалах геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин ділянки надр, затверджених центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр (десятковий дріб). Гірничі підприємства, що порушили термін регулярної повторної геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин ділянки надр, обчислюють податкові зобов`язання із застосуванням коефіцієнта рентабельності, який дорівнює триразовому розміру облікової ставки НБУ;
Vмп – об`єм (кількість) здобутих корисних (м3 підземної води) копалин за податковий період.
Для платників, які добувають підземні води на підставі дозволу на спеціальне водокористування, коефіцієнт рентабельності (Крмпе)) становить 15 % (див. лист Міндоходів від 07.07.14 р. № 16034/7/99-99-15-04-01-17 у «БАЛАНС-АГРО» № 28 на с. 9).
Звертаємо увагу підприємств, які мають свердловину, що звітувати щодо плати за надра необхідно за місцезнаходженням цієї свердловини. Крім того, починаючи зі звіту за ІІ квартал 2014 року підприємства повинні прикладати до Податкового розрахунку з плати за користування надрами для видобутку корисних копалин додаток 2, а не додаток 1, як вони робили в попередньому кварталі.
Із консультації ви також дізнаєтеся, як розрахувати витрати (показник Вмп) і як правильно заповнити Податковий розрахунок.

Сподіваємося, що, скориставшись консультацією з «БАЛАНС-АГРО» № 28, який вийде з друку 28.07.14 р., ви швидко і без проблем відзвітуєте з плати за надра.

Новини за темою:
Нові ставки плати за користування надрами та нове коло платників.
Як у 2014 році буде стягуватися плата за користування надрами?

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!