Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як обчислити ПДФО, якщо орендна плата перевищує 10 мінімальних зарплат?

September 15, 2014

Орендодавець є власником трьох земельних ділянок. За 2014 рік йому необхідно виплатити 21 тис. грн. Як розрахувати ПДФО – виходячи з річної суми чи із суми визначених місячних орендних платежів? Яку ставку слід застосувати?

Договір оренди земельних ділянок є цивільно-правовим договором. Однією з істотних умов цього договору є, зокрема, орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків виплати тощо. Відповідно до ч. 5 ст. 762 Цивільного кодексу (далі – ЦК) плата за користування майном уноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором. Отже, саме договір про оренду земельної ділянки є тим документом, у якому визначається розмір орендної плати та строки її виплати.

Суми орендної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов договору оренди, включаються до його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу (пп. 164.2.2 Податкового кодексу, далі – ПК).

Земельна ділянка є об’єктом нерухомості (ч. 1 ст. 181 ЦК). Тому доходи від надання її в оренду (суб­оренду) відповідно до пп. 170.1.4 ПК оподатковуються податковим агентом під час їх виплати за їх рахунок.

Таким чином, якщо фізособі – власнику трьох земельних ділянок орендна плата в сумі 21 тис. грн. буде виплачена в одному місяці, то обкласти ПДФО слід саме цю суму. У 2014 році оподатковуваний дохід у розмірі до 12 180 грн. (10-кратний розмір мінімальної зарплати, установленої законом на 1 січня, тобто 1 218 грн.) оподатковується за ставкою 15 %. А дохід у розмірі, що перевищує цю суму, – за ставкою 17 %.

Звертаємо увагу підприємств-орендарів на таке: якщо за умовами договору орендна плата буде нарахована орендодавцю, але не виплачена йому, то відповідно до пп. 168.1.5 ПК орендар повинен перерахувати до бюджету ПДФО, який має бути утриманий із такої орендної плати, до 30-го числа місяця, що настає за місяцем її нарахування.

Детальніше про виплату орендної плати за земельні ділянки (паї) приватної власності див. у спецвипуску «БАЛАНС-АГРО» № 35 від 15.09.14 р

 

Новини за темою:

Орендна плата за землю у звітності з ПДВ

Оподаткування оренди за землю сільгосппризначення, що знаходиться в АР Крим

Чи утримувати військовий збір з орендної плати за землю?

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!