Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як застосовуються штрафи за порушення порядку застосування РРО?

September 24, 2015

1. Підприємець – платник єдиного податку третьої групи з доходом менше 1 млн грн. при проведенні готівкових розрахунків із покупцями з 1 по 22 липня 2015 року не застосовував РРО. Які штрафні санкції можуть застосувати до підприємця при перевірці?
2. У ході проведення перевірки виявлено порушення порядку проведення розрахунків через реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО): за період, що перевіряється, двічі не були роздруковані чеки РРО. Як у такому разі застосовуються штрафні санкції згідно зі ст. 17 Закону від 06.07.95 р. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265):
– за всі порушення, виявлені протягом календарного року в ході однієї перевірки буде штраф 1 грн.;
– або два штрафи: за нероздрукування першого чека – 1 грн., а за друге – 100 % вартості проданого товару?
Правові засади застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначено Законом № 265, дія якого поширюється на всіх суб’єктів господарювання (далі – СГ), їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) СГ, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.
Відповідно до ст. 3 Закону № 265 СГ, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані:
·          проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок,
·          видавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов’язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції,
·          забезпечувати відповідність сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, яка зазначена в денному звіті РРО, а у випадку використання розрахункової книжки – загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня.
Згідно з п. 1 ст. 17 Закону № 265 у разі встановлення протягом календарного року в ході перевірки факту проведення розрахункових операцій з використанням РРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг); непроведення розрахункових операцій через РРО з фіскальним режимом роботи; невідповідності суми готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті, а в разі використання розрахункової книжки – загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня; нероздрукування відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об’єкті такого СГ:
·          вчинене вперше – 1 грн.;
·          вчинене вдруге – 100 % вартості проданих з порушеннями, встановленими цим підпунктом, товарів (послуг).
Зазначена норма Закону № 265 встановлює види порушень, які можуть повторюватись тривалий період у роботі СГ, тобто можуть бути однотипними.
Оскільки перевіркою СГ встановлюється факт вчинення правопорушення, то у разі виявлення під час перевірки СГ підтверджених належним чином фактів порушень вимог щодо застосування РРО до СГ застосовуються фінансові санкції за порушення, встановлене вперше – 1 грн. За результатами наступних перевірок, проведених протягом календарного року, з встановленням повторних порушень, застосовуються фінансові санкції відповідно за вчинене вдруге – 100 % вартості проданих з порушенням товарів (послуг).
Таким чином, у першій і другій ситуації застосовуватиметься штраф у розмірі 1 грн.

За матеріалами журналу „БАЛАНС” від 28.09.15 р. № 78-79.

из

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!