Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як підприємству повернути сплачений до бюджету ПДФО?

December 12, 2014

Ситуація

Підприємство виплатило фізичній особі авансом дохід у вигляді плати за оренду землі. ПДФО, утриманий з орендного платежу, був сплачений до бюджету в установлені строки. Проте договір оренди був розірваний, орендодавець повернув підприємству отриману суму авансу (за мінусом ПДФО). Чи може підприємство тепер повернути собі сплачений до бюджету ПДФО та як це зробити? Чи відображається у формі № 1ДФ така операція?

Орендар (податковий агент) зможе повернути собі суму сплаченого до бюджету податку тільки в результаті перерахунку ПДФО, тобто шляхом зменшення поточних платежів із ПДФО.

Єдиний можливий варіант для орендаря – ст. 169 ПК, у якій викладено порядок перерахунку ПДФО.

Так, роботодавець та/або податковий агент має право здійснювати перерахунок сум нарахованих доходів та утриманого податку за будь-який період і в будь-яких випадках для визначення правильності оподаткування.

Як бачимо, тут немає будь-яких обмежень щодо видів доходу. Тобто підприємство може зробити перерахунок, щоб уточнити суму доходу фізособи у вигляді орендної плати і суму ПДФО, сплачену із цього доходу.

У результаті перерахунку у фізичної особи знімається (обнуляється) дохід у вигляді орендної плати, отриманий нею і потім повернений у зв`язку з розірванням договору оренди.

Якщо дохід дорівнює нулю, то перерахована до бюджету сума ПДФО – це переплата. Чи може платник цієї суми (неплатник ПДФО) повернути собі переплату податку, виявлену за результатами перерахунку?

Окремою нормою ПК таке повернення не передбачено. Тому податковий агент має право врахувати суму переплати при розрахунку (утриманні) ПДФО у місяці проведення перерахунку.

У нашому випадку податковий агент може скористатися шансом, який дає йому ст. 169 ПК, при проведенні річного перерахунку в цілому по підприємству. Результати річного перерахунку повинні бути відображені у формі № 1ДФ за IV квартал 2014 року.

За підсумками перерахунку за фізичною особою (орендодавцем) форма № 1ДФ заповнюється таким чином:

- у графах 3 та 3а проставляється сума раніше нарахованого і виплаченого доходу (орендної плати) з «мінусом»;

- графах 4 та 4а проставляється сума ПДФО теж з «мінусом».

Таким чином, на суму переплати зменшується сума нарахованого податкового зобов`язання за відповідний місяць (при річному перерахунку – це грудень).

Зверніть увагу: подавати уточнюючу форму № 1ДФ за такою фізособою не потрібно.

Більш докладну консультацію див. у журналі „БАЛАНС” від 15.12.14 р. № 103-104

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!