Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як підприємцю відображати доходи, якщо книгу обліку зареєстровано після їх отримання

March 22, 2017

Для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних із визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухобліку, фінзвітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачене законодавством (п. 44.1 Податкового кодексу, далі – ПК).
Спрощена система оподаткування, обліку та звітності – це особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених гл. 1 ПК, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності.
Фізособи-підприємці, платники єдиного податку першої, другої та третьої груп (які не є платниками ПДВ), ведуть Книгу обліку доходів, у якій щоденно за підсумками робочого дня відображають отримані доходи (пп. 296.1.1 ПК).
Фізособи-підприємці – єдинники третьої групи, які є платниками ПДВ, ведуть облік доходів та витрат за формою та в порядку, установлених центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (пп. 296.1.2 ПК).
Наказом Мінфіну від 19.06.15 р. № 579 затверджено форми книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат та Порядки їх ведення.
Зазначеними Порядками передбачено, що книга безоплатно реєструється в контролюючому органі, засвідчується підписом керівника або заступника керівника контролюючого органу та скріплюється печаткою. Записи в книгах виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід.
Отже, відображення в книзі доходів, отриманих до дати її реєстрації в контролюючому органі, є порушенням вимог ПК та вищезгаданих Порядків.
Зауважимо, що відповідно до ст. 164¹ КУпАП неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів та витрат суб’єктами господарювання, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, спричиняє попередження або накладення штрафу в розмірі від 3 до 8 НМДГ (від 51 до 136 грн.).
Дії, передбачені ч. 1 ст. 164 КУпАП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те саме порушення, – спричиняють накладення штрафу в розмірі від 5 до 8 НМДГ (від 85 до 136 грн.).

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Kak-predprinimatelyu-otrazhat-doxody-esli-kniga-ucheta-zaregistrirovana-posle-ix-polucheniya.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!