Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як підприємцеві на загальній системі відобразити в книзі інвалютну виручку?

April 14, 2017

Підприємець, який застосовує загальну систему оподаткування, займається зовнішньоекономічною діяльністю. Як йому слід відображати в Книзі доходів і витрат виручку в іноземній валюті?

Порядок оподаткування доходів підприємця на загальній системі оподаткування встановлено ст. 177 Податкового кодексу (далі – ПК). Так, об'єк¬том оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між виручкою в грошовій і негрошовій формі та документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю (п. 177.2 ПК). Звідси випливає, що дохід у грошовій формі в підприємця виникає на дату фактичного надходження грошей на банківський рахунок або в касу, тобто визнається за касовим методом.
На сьогодні вся інвалютна виручка спочатку потрапляє на розподільчий рахунок банку, а потім 50 % зараховуються на валютний рахунок отримувача, а ще 50 % підлягають обов'язковому продажу на МВРУ (абзац другий п. 2 постанови Правління НБУ від 13.12.16 р. № 410 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному і валютному ринках України»). Сума гривень, отримана від продажу, зараховується на гривневий рахунок отримувача (за мінусом комісії банку).
Таким чином, підприємець, який отримує інвалютну виручку, визначатиме свій дохід двічі:
• на дату зарахування 50 % інвалюти на його поточний валютний рахунок, а не розподільчий рахунок (такий висновок можна зробити з роз'яснень у ЗІР, категорія 107.04, який дає ДФС за фізособами – платниками єдиного податку, адже за аналогією з фізособами-загальносистемниками вони теж не ведуть бухгалтерський облік);
• на дату зарахування суми в гривнях на його гривневий рахунок. Причому у складі доходу підприємець відображає всю суму, отриману від продажу 50 % інвалюти за курсом МВРУ, з урахуванням комісійних, утриманих банком. А комісію банку підприємець відобразить у своїх витратах.
Тут виникає один нюанс. Згідно з роз'ясненнями в ЗІР (категорія 104.04) сума доходу, отримана в іноземній валюті, перераховується в гривні за офіційним курсом НБУ на дату її надходження. А що робити з різницями між міжбанківським курсом і офіційним курсом НБУ, які виникають при продажу частини інвалютної виручки на МВРУ? Законодавчі норми відповіді на це запитання не містять. На думку ДФС (ЗІР, категорія 104.04), якщо курс продажу вищий за офіційний курс НБУ, то додатна різниця зараховується на гривневий рахунок підприємця і включається до доходу підприємця. А як бути, якщо на дату продажу курс на МВР буде нижчий за офіційний курс НБУ? Із цього питання податківці роз'яснень не дають.
Тепер про заповнення Книги доходів і витрат (далі – Книга). Порядок її ведення затверджено наказом Міндоходів від 16.09.13 р. № 481 (далі – Порядок № 481). Згідно з п. 6 Порядку № 481 у графі 2 Книги відображається дохід підприємця, у графі 8 – інші витрати, пов'язані з його господарською діяльністю. Отже, підприємець при отриманні виручки в іноземній валюті заповнює Книгу таким чином:
• на дату зарахування 50 % інвалюти на його валютний рахунок – відображає в графі 2 суму доходу, розрахованого за курсом НБУ;
• на дату зарахування на поточний рахунок суми в гривнях, отриманої від обов'язкового продажу на МВРУ решти 50 % – відображає в графі 2 всю суму, що надійшла на рахунок. А в графі 8 відображає комісію, утриману банком при продажу інвалюти;
• на дату продажу 50 % інвалютної виручки на МВРУ – відображає в графі 2 додатну різницю (за наявності) між міжбанківським курсом і курсом НБУ.
І ще декілька слів про нарахування курсових різниць. Нагадаємо, що розрахунок курсових різниць передбачено стандартами бухобліку (П(С)БО 21), а підприємці бухоблік не ведуть. Тому на підприємця таке правило не поширюється. Отже, він курсові різниці не розраховує і в обліку не показує. Наприклад, при зміні курсу НБУ інвалюти, яка лежить у підприємця на поточному інвалютному рахунку, ніяких доходів (витрат) визнавати не потрібно.

Джерело: "Баланс" № 31-32, який виходить з друку 18.04.17 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!