Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як правильно оформити перенесення робочих днів на підприємстві?

January 16, 2015

Якщо підприємство вирішило переносити робочі дні у зв`язку зі святами, таке рішення слід правильно документально оформити.
1. Видати наказ керівника підприємства «Про перенесення робочих днів у 2015 році» або «Про графік роботи підприємства в період новорічно-різдвяних свят» із посиланням на ст. 67 КЗпП і Розпорядження від 12.11.14 р. № 1084-р (далі – Розпорядження № 1084). У наказі робочі дні за графіком роботи підприємства оголошуються вихідними днями, а вихідні – робочими.
Із приводу дати видання такого наказу. Згідно зі ст. 67 КЗпП у разі застосування рекомендацій КМУ про перенесення робочих днів керівник повинен видати наказ (розпорядження) не пізніше ніж за 2 місяці до чергової дати перенесення. Але водночас і Кабмін повинен видавати свої рекомендації не пізніше ніж за три місяці до настання святкових днів. Оскільки Розпорядження № 1084 було прийняте з порушенням тримісячного строку, установленого КЗпП, то підприємство не мало можливості своєчасно (за 2 місяці до Нового року) видати наказ про графік роботи в перші дні 2015 року. Тому підприємству слід було видати наказ про перенесення робочих днів у листопаді, відразу після появи Розпорядження № 1084.
2. Скласти новий графік роботи (якщо перенесення зроблено за рекомендацією КМУ – то на січень і лютий).
3. У табелі обліку робочого часу перенесені дні (наприклад, 2, 8 та 9 січня 2015 року) зазначити як вихідні, а суботи, які стали робочими (17 та 31 січня, 14 лютого 2015 року), заповнити як робочі дні із зазначенням кількості відпрацьованих годин.
Нагадаємо, що напередодні святкових і неробочих днів робочий день повинен скорочуватися на одну годину. При цьому тривалість установленого робочого дня в суботу повинна бути такою самою, як і в день, за який проводиться відпрацьовування.

Більш докладну відповідь див. у журналі „БАЛАНС” від 19.01.15 р. № 5-6.

Новини за темою:
Перенесення робочих днів у січні: оформлення та наслідки
Перенесення робочих днів у 2015 році: Кабмін рекомендує

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!