Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як правильно читати договір?

May 20, 2016

Договір - важливий документ, від якого може залежати, наприклад, чи заплатить вам страхова, не зажадає чи господар вашої знімною квартири незрозумілих компенсацій за протічку труби та інші важливі питання.

Я не особливо ділова людина, навіщо мені все це?
Це не важливо, ділової ви чи ні: будь-який сучасний людина стикається з необхідністю підписувати різні договори. Страховка, медичні послуги, мобільний зв'язок, кредит на машину - все це оформляється договорами. Багато дуже неуважно ставляться до такого роду документів і сприймають процес підписання як необхідну рутину, частина ритуалу. Насправді, договір - важливий документ, від якого може залежати, наприклад, чи заплатить вам страхова, не зажадає чи господар вашої знімною квартири незрозумілих компенсацій за протечку труби та інші важливі питання.

Ок. Але ж всі договори дуже різні. Хіба тут є якісь універсальні правила?
Так. Договори різні, але у всіх їх видів, будь то кредитний договір, договір страхування, оренди, надання послуг або купівлі-продажу квартири, є загальні властивості, які добре б розуміти. Закон дозволяє укладати навіть ніде не прописані види договорів, але і в них все одно повинні бути деякі обов'язкові елементи, які треба неодмінно вивчити перед підписанням.

З чого почати?
З реквізитів, тобто з зазначених в документі відомостей про учасників договору. Зазвичай в реквізитах фізичних осіб пишуться паспортні дані, адреса місця проживання (реєстрації) та банківські реквізити.
Для юридичних осіб - ІПН, основний державний реєстраційний номер (ОГРН), адресу місцезнаходження, адреса для кореспонденції (якщо він відрізняється від місцезнаходження) і, знову ж таки, банківські реквізити.
Цих даних достатньо для укладення більшості договорів, в тому числі для тих, що пов'язані з нерухомістю. Але для деяких потрібні додаткові дані - наприклад, для договору на використання ваших текстів чи фотографій у вас можуть попросити номер обов'язкового пенсійного страхування і ІПН.
Якщо в договорі не вистачає реквізитів, це може ускладнити його виконання, пошук представників, оплату винагороди або податків і навіть може бути причиною припинення державної реєстрації, якщо договір потрібно реєструвати.

Ок. Далі що дивитися?
Повноважність учасників договору. Повноважність означає, що людина, що містить з вами договір, має право його підписувати. Зазвичай всі документи, на підставі яких підписується договір, вказують в "шапці" договору, тому зверніть на неї особливу увагу.
Наприклад, якщо це договір оренди квартири, то орендодавець повинен мати права на квартиру - попросіть свідоцтво про реєстрацію права власності та звірте дані паспорта підписанта з даними в документі. Ніякі родичі, навіть найближчі, не має права підписувати договір замість власника, тому ніяких "так це квартира моєї мами, я за неї розпишуся" тут бути не може.
Якщо договір підписує агент - просите агентський договір, в якому є право підписувати договори від імені принципала (довірителя).
Повноваження генерального директора, що підписує договір, теж варто перевірити: подивіться рішення або протокол про обрання його на цю посаду. Про всяк випадок можна заглянути в статут і в виписку з єдиного державного реєстру юридичних осіб. Таку виписку можна за хвилину отримати в електронному вигляді на сайті податкової: досить вбити ІПН або свідоцтво про Державну компанії. На перших же сторінках є інформація про особу, яка має право діяти без довіреності. Це і є та людина, яка може підписувати договір від імені компанії.
Докладнішу інформацію можна знайти за посиланням: http://ukrrudprom.ua/.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Kak-pravilno-chitat-dogovo.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!