Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як отримати податкову знижку за підсумками 2015 року

April 1, 2016

Що таке ПЗ. Звичайні громадяни (не суб'єкти господарювання) мають право на податкову знижку (далі – ПЗ) з ПДФО. Конкретно: вони можуть зменшити свій загальний річний оподатковуваний дохід у вигляді зарплати на певну суму витрат (пп. 14.1.170 Податкового кодексу, далі – ПК). Про те, які саме це витрати і на яку саме суму можна зменшити річний дохід, ви дізнаєтеся з нашої таблиці. Скажемо тільки, що до складу ПЗ можуть бути включені витрати, здійснені платником ПДФО у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів України – фізичних або юридичних осіб протягом звітного податкового року. Звичайно, такі витрати повинні бути підтверджені документально. Які саме потрібні документи в різних ситуаціях – зазначено в таблиці.
Як заповнити декларацію. Для отримання ПЗ платник податків повинен подати за підсумками року декларацію про майновий стан і доходи. При цьому спеціальний додаток до декларації (як було раніше) заповнювати не потрібно. Адже сама оновлена форма декларації містить відповідний розділ (розд. III). Тому платник податків у рядку 13 декларації повинен зробити позначку «Х» напроти категорії витрат, які включаються до ПЗ, а також відобразити:
• загальну суму фактичних витрат, здійснених протягом звітного року (ряд. 14);
• зарплату за рік, яка є базою обкладення ПДФО, тобто суму, зменшену на утриманий ЄСВ та ПСП, за її наявності (ряд. 15);
• суму (вартість) витрат, дозволену для включення до ПЗ (ряд. 16). При цьому загальна сума ПЗ не може перевищувати зарплату, зазначену в рядку 15;
• суму ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язання із цього податку у зв’язку з реалізацією права платника податків на ПЗ (ряд. 17).
Коли подати документи. Оригінали підтвердних документів не подаються до органу ДФС, проте їх треба зберігати вдома протягом строку, достатнього для проведення перевірки правильності нарахування ПЗ (до кінця року). Для того щоб контролюючий орган не затягував з перевіркою, рекомендуємо разом із декларацією подати копії підтвердних документів.
Підказки для отримання ПЗ-2016
1. З 01.01.16 р. ЄСВ із доходів фізосіб не утримується. Тому в 2016 році для визначення бази оподаткування суму зарплати слід зменшувати тільки на суму ПСП. При цьому загальна сума ПЗ не може перевищувати суму зарплати, зазначену в рядку 15 (ряд. 16) декларації про доходи.
2. У 2016 році скасовано умову, що не дозволяла включати до ПЗ витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податків на користь закладів охорони здоров'я для компенсації вартості платних послуг із лікування такого платника податків, у тому числі для придбання ліків (донорських компонентів, протезно-ортопедичних пристосувань та інших медпрепаратів) (пп. 166.3.4 ПК). Щоб скористатися правом на ПЗ за підсумками 2016 року, рекомендуємо зберігати документи, що підтверджують витрати на лікування.

Розрахунок ПЗ у прикладах див. у "Баланс" № 27, який виходить з друку 04.04.16 г.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!