Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як отримати бюджетне відшкодування ПДВ при експорті сільгосппродукції?

June 18, 2014

Одним з найактуальніших питань, що виникають у сільгосппідприємств, які реалізовують власно вироблену сільгосппродукцію на експорт, є питання: як розрахувати та отримати бюджетне відшкодування?

Перш за все слід звернути увагу, що право на отримання бюджетного відшкодування ПДВ виникає лише у випадку експорту, який оподатковується за нульовою ставкою. Однак нормами Податкового кодексу (далі – ПК) в ряді випадків, у тому числі й при експорті деяких видів сільгосппродукції, передбачено звільнення від обкладення ПДВ.

Так, з 01.04.14 р. до 01.10.14 р. згідно з п. 151 підрозд. 2 розд ХХ ПК право на нульову ставку при експорті зернових культур товарних позицій 1001-1008 (крім товарної позиції 1006 та товарної підкатегорії 1008 10 00 00) та технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 згідно з УКТЗЕД зберігається лише за сільськогосподарськими підприємствами – виробниками таких культур, за умови, що ці культури вирощено на землях сільськогосподарського призначення, які перебувають у власності або постійному користуванні сільгосппідприємства на дату експорту Слід звернути увагу, що оренда землі – це строкове (а не постійне) користування землею (ст. 1 Закону від 06.10.98 р. № 161-XIV «Про оренду землі»), а тому, на жаль, сільгосппідприємства – орендарі земель не мають права на нульову ставку при експорті й відповідно – на бюджетне відшкодування ПДВ, принаймні до 01.10.14 р.

Бюджетному відшкодуванню, як відомо, підлягає від’ємне значення ПДВ, задеклароване в загальній декларації з ПДВ. А сільгосппідприємства – суб’єкти спецрежиму з ПДВ формують податковий кредит у «спец режимній» декларації з ПДВ. Тому, щоб реалізувати право на відшкодування ПДВ (у разі експорту продукції за нульовою ставкою ПДВ), необхідно розраховану суму коригування ПДВ перенести зі «спец режимної» декларації до загальної.

Це перенесення здійснюється так: розрахована в бухгалтерській довідці сума коригування зазначається в рядку 16.3 «спецрежимної» декларації з ПДВ зі знаком «мінус», а загальної декларації з ПДВ – зі знаком «плюс».

Однак багатьох бухгалтерів хвилює питання: як саме розрахувати суму коригування, що підлягатиме перенесенню в загальну декларацію з ПДВ? Законодавчо визначеної методики (порядку) такого розрахунку на сьогодні немає. Тому ми розробили алгоритм здійснення такого розрахунку на підставі аналізу собівартості експортованої продукції. Детально про такий алгоритм та про інші питання щодо отримання бюджетного відшкодування при експорті сільгосппродукції читайте в консультації, що буде надрукована в «БАЛАНС-АГРО», 2014, № 24.

 

Новини за темою:

Збір зернових культур: читайте у спецвипуску!

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!