Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як відображати акцизний податок у чеку-2015: роз’яснює ДФС

February 17, 2015

З метою забезпечення правильності відображення у розрахункових документах РРО акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів ДФС зобов`язує врахувати в роботі наступне.

У зв`язку з тим, що у частини РРО, внесених до Державного реєстру РРО до 1 січня 2015 року, не передбачено механізм розрахунку акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів, у таких РРО дозволяється використовувати алгоритм, який забезпечує нарахування суми 5 відс. збору, розробленого виробником (постачальником) даних моделей РРО.

1. Для РРО, у яких реалізовано механізм розрахунку додаткового збору, цей механізм може бути використаний для обліку акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами. Якщо підібрати відповідне значення при програмуванні додаткового збору - РРО буде коректно виконувати облік акцизного податку. Наприклад, якщо ціна товару без ПДВ становить 100 грн., ПДВ - 20 грн., а акцизний податок за ставкою 5 % - 6 грн., то фактична роздрібна ціна цього товару складає 126 гривень.

ТОВАР

126,00 А

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

СУМА

126

ПДВ А = 20 %

20

Акцизний податок 5 %

6

А = 6 %

Для того, щоб у сумі акцизного податку в розмірі 5 % коректно враховувався ПДВ, допускається і необхідно встановити значення акцизного податку 6 %.

У тих випадках, коли значення акцизного податку з роздрібної продажі підакцизних товарів відрізнятиметься від 5 %, відповідне значення додаткового збору може буде розраховане по формулі:

ДЗ = (100 + ПДВ) * АКЦИЗ/100,

де ДЗ - значення додаткового збору у відсотках, яке необхідно запрограмувати;

ПДВ - значення ПДВ у відсотках;

АКЦИЗ - значення акцизного податку з роздрібної продажі підакцизних товарів у відсотках.

2. Для РРО, в яких реалізовано механізм розрахунку додаткового збору за допомогою окремої податкової групи, допускається використовувати таку форму чека:

ТОВАР

126,00 А

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

СУМА

126

ПДВ * А 20.00 %

20

АКЦИЗНИЙ ПОДАТОК*Б 5.00 %

6

3. Для РРО, в яких не реалізовано механізм розрахунку додаткового збору, дозволяється використовувати окремий віртуальний товар, який повинен мати назву "доп. акциз 5 відс.", відноситися до податкової групи, яка не є об`єктом оподаткування, а ціна такого товару повинна дорівнювати 5 % від вартості реального підакцизного товару. Цей віртуальний товар не повинен враховуватись при веденні обліку товарних запасів на складах та/або за місцем реалізації.

Такий чек повинен мати таку форму:

ТОВАР

120,00 А

ДОП. АКЦИЗ 5 %

6,00 Д

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

СУМА

126

ПДВ

А = 20.00 %

20

БЕЗ ПДВ

Д

(*)

4. Для суб`єктів господарювання, які не є платниками ПДВ, при використанні РРО, в яких не реалізовано механізм розрахунку додаткового збору, може використовуватись така форма чека:

ТОВАР

120,00 Д

ДОП. АКЦИЗ 5 %

6,00 Д

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

СУМА

126

БЕЗ ПДВ

Д

(*)

Рядок, позначений (*), може бути відсутнім у чеку.

Лист ДФС від 31.01.15 р. № 1848/6/99-99-22-07-03-15.

Новини за темою:
Акцизний податок повинен відображатися у фіскальному чеку окремо

из

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!