Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як визначити строк позовної давності за ЗЕД-контрактом

February 24, 2015

Суб`єкти господарювання досить часто використовують у своїй діяльності ЗЕД-контракти, у зв`язку із цим виникає чимало запитань про їх застосування. Зокрема, досить актуальним є питання про обчислення строку позовної давності за цією категорією договорів.
Для визначення строку позовної давності у ЗЕД-контрактах купівлі-продажу товарів застосовується Конвенція про позовну давність від 14.06.74 р. (далі – Конвенція). Щоб норми Конвенції поширювали свою дію на взаємовідносини сторін контракту, має дотримуватися ряд умов.
Конвенцією установлено загальний строк позовної давності за ЗЕД-контрактами – 4 роки. У деяких випадках цей строк може продовжуватися або припинятися, проте незалежно від положень Конвенції він припиняється не пізніше ніж через 10 років із дня обчислення позовної давності.
Момент закінчення строку позовної давності визначено ст. 28 Конвенції – кінець дня, що відповідає календарній даті початку його обчислення. Пояснимо на прикладі. Строк позовної давності за ЗЕД-контрактом, на який поширюється дія Конвенції, почав перебіг з 30.06.11 р. У цьому випадку він закінчується 30.06.15 р. Також завважимо, що коли закінчення строку позовної давності припадає на місяць, у якому немає відповідної календарної дати, то строк закінчується в кінці останнього дня цього місяця.

Правила та особливості визначення такого строку позовної давності розглянено у Практичному керівництві № 4 «Новації ЗЕД: майстер-клас для бухгалтера», лютий, 2015.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!