Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як оформити розірвання договору: три практичні ситуації

July 4, 2014

Ситуація 1
Підприємство (покупець) і підприємець (постачальник) у січні 2013 року уклали договір постачання на три роки. Але через рік вирішили цей договір розірвати. Як це оформити?
Укладаючи договір, сторони, як правило, передбачають можливість його дострокового розірвання за взаємною згодою. Наприклад, включають до тексту договору таке формулювання: «Цей договір може бути розірваний за угодою сторін, про що сторонами складається додаткова угода, яка є невід`ємною частиною цього договору».
У додатковій угоді про дострокове розірвання договору буде необхідно зазначити дату, з якої договір уважатиметься розірваним.

Ситуація 2
ТОВ (замовник) і приватне підприємство (виконавець) 23 грудня 2013 року уклали договір підряду, за умовами якого приватне підприємство зобов`язалося виконати ремонтні роботи протягом 3 місяців з дати укладення договору, а ТОВ – прийняти ці роботи та оплатити. У строк до 23 березня 2014 року виконавець навіть не приступив до ремонту. Замовник уважає за необхідне розірвати договір в односторонньому порядку. Як це зробити?
Контрагенти часто передбачають можливість дострокового розірвання договору за ініціативою однієї зі сторін у разі невиконання другою стороною своїх зобов`язань за договором. Наприклад, таким чином:
«П. 8.3. Замовник має право розірвати цей Договір у разі порушення Виконавцем строків виконання робіт, передбачених п. 2.2 Договору. У разі розірвання Договору в односторонньому порядку Замовник повідомляє про це Виконавця письмово за 14 календарних днів до дати розірвання договору».
У такому разі ТОВ необхідно надіслати приватному підприємству лист про розірвання договору. Такий лист можна передати з кур`єром, щоб на другому примірнику приватне підприємство поставило позначку про його отримання. А якщо приватне підприємство ухиляється від отримання листа, тоді лист про розірвання договору можна направити поштою (рекомендованим листом з описом вкладення і повідомленням про вручення).

Більш докладну консультацію з описом третьої ситуації та зразками заповнення пропозицій див. у журналі „БАЛАНС” від 07.07.14 р. № 54.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!