Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як оподатковуються помилково зараховані грошові кошти

June 7, 2017

Якщо між підприємствами існують договірні відносини щодо постачання товарів/послуг, то на дату надходження коштів на банківський рахунок у платника податку відповідно до ПК виникають податкові зобов'язання з ПДВ.
Інструкцією про безготівкові розрахунки в Україні в нацвалюті, затвердженою постановою Правління НБУ від 21.01.04 р. № 22, регулюється помилкове списання/зарахування коштів, унаслідок якого з вини банку або клієнта відбувається їх списання з рахунка неналежного платника та/або зарахування на рахунок неналежного отримувача.
Відповідно до ст. 6 Указу Президента від 16.03.95 р. № 227/95 підприємства незалежно від форм власності мають повертати платникам у п'ятиденний термін помилково зараховані на їх рахунки кошти. Якщо власник рахунка не повернув у зазначений термін помилково одержані кошти, то їх повернення має здійснюватись у загальному претензійно-позовному порядку.
Тобто грошові кошти, помилково зараховані на поточний рахунок підприємства, не підлягають обкладанню ПДВ у разі виконання таких умов:
• відсутність договірних відносин між суб'єктами господарювання,
• повернення коштів у встановлений для таких випадків 5-денний термін.
У разі якщо договірні відносини щодо постачання товарів/послуг наявні, на дату надходження коштів платник податку; відповідно до п. 201.1 ПК, зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації в порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) у встановлений ПК термін.
Водночас ст. 192 ПК передбачено порядок коригування податкових зобов'язань та податкового кредиту з ПДВ.
Відповідно до п. 192.1 ПК якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеного в порядку, установленому для податкових накладних, та зареєстрованого в ЄРПН податкових накладних.
Одночасно на дату повернення коштів платник податків повинен скласти розрахунок коригування до податкової накладної та зменшити податкові зобов'язання після реєстрації його в ЄРПН.

Лист ДФС від 12.05.17 р. № 151/ІПК/10/04-36-12-01-16.

Джерело: https://uteka.ua/.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!