Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як оподатковувати премію, нараховану після звільнення працівника?

February 17, 2016

Працівникові після звільнення нараховано премію за результатами роботи за минулий рік. Як обчислити суму ПДФО, військового збору та ЄСВ?

Як визначено в Податковому кодексі (далі – ПК), з метою обчислення ПДФО до заробітної плати включається основна та додаткова зарплата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом.
Відповідно до ст. 2 Закону від 24.03.95 р. № 108/95-ВР «Про оплату праці» такий вид виплат, як премії, належить або до додаткової заробітної плати, або до інших заохочувальних та компенсаційних виплат.
Для з’ясування питання щодо оподаткування премії, нарахованої після звільнення працівника, необхідно скористатись нормами пп. 169.4.1 ПК. Так, якщо платник податку отримує доходи у вигляді заробітної плати за період її збереження згідно із законодавством, у тому числі за час відпустки або перебування платника податку на лікарняному, то з метою визначення граничної суми доходу, що дає право на отримання податкової соціальної пільги (далі – ПСП), та в інших випадках їх оподаткування такі доходи (їх частина) відносяться до відповідних податкових періодів їх нарахування.
Отже, у разі нарахування премії після звільнення працівника для цілей обкладення ПДФО таку премію слід віднести до періоду, за який її нараховано, та відповідно до пп 169.4.2 ПК здійснити перерахунок сум податку за останній відпрацьований місяць у разі, якщо працівник має право на ПСП.
Із військовим збором усе просто – його утримання не впливає на розрахунок сум ПДФО та ЄСВ. Тому обчислюємо суму збору за ставкою 1,5 %, утримуємо його та перераховуємо до бюджету в порядку та в строки, передбачені ПК.
Щодо ЄСВ слід зазначити, що він нараховується також на суму зарплати (доходу) за виконану роботу (надані послуги), нараховану особам після їх звільнення з роботи. До виплат за відпрацьований час, що у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат включаються до фонду заробітної плати, належать і премії за підсумками роботи минулого місяця, кварталу, півріччя (ч. 2 ст. 7 Закону від 08.07.10 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»).
Норма щодо нарахування ЄСВ виходячи з мінімальної заробітної плати (далi – МЗП) також поширюється і на осіб, яким після звільнення з роботи нараховано зарплату (премію) у розмірі, меншому за МЗП.
Так, якщо після включення суми премії, нарахованої звільненому працівникові, до відповідних періодів її нарахування загальний дохід за місяць (сума нарахованої зарплати за відпрацьований час і сума премії) становить менше мінімального розміру, то сума ЄСВ розраховується як добуток розміру МЗП, установленої законом за місяць, за який нараховується зарплата, і ставки ЄСВ, установленої для відповідної категорії платника.
Якщо ж після включення такої суми премії до відповідних періодів її нарахування загальний дохід за місяць перевищує максимальний розмір доходу, з якого сплачується ЄСВ (у 2016 році – 25 МЗП), то ЄСВ на таку премію не нараховується.

За матеріалами "Баланс-Агро" № 8, який виходить з друку 22.02.16 .

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!