Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як оподатковувати доходи нерезидента-фізособи?

July 26, 2017

У загальному випадку залежно від умов цивільно-правового договору, укладеного між нерезидентом і резидентом України, діяльність нерезидента може кваліфікуватися як незалежна та як залежна (робота за наймом).
Термін «професійні послуги» включає, зокрема, незалежну наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку діяльність, так само, як і незалежну діяльність лікарів, адвокатів, інженерів, архітекторів, стоматологів і бухгалтерів.
Платня, зарплата та інші подібні винагороди, що одержуються резидентом іншої країни у зв’язку з роботою за наймом, оподатковуються, тільки в цій іншій країні, якщо тільки робота за наймом не здійснюється в Україні. Якщо робота за наймом здійснюється таким чином (в Україні), отримана винагорода може оподатковуватись в Україні.
Слово «може» не означає, що платник має право вибору країни, у якій він буде сплачувати податок. Ці слова належать до права держави оподатковувати зазначений дохід відповідно до свого податкового законодавства.
Незважаючи на це, винагорода, що одержується резидентом іншої країни у зв’язку з роботою за наймом, яка здійснюється в Україні, оподатковується тільки в цій іншій країні, якщо одночасно виконуються три умови:
а) одержувач перебуває в Україні протягом періоду або періодів, які не перевищують у сукупності 183 днів протягом будь-якого періоду, що становить 12 місяців, який починається або закінчується у відповідному податковому році;
б) винагорода сплачується наймачем або від імені наймача, який не є резидентом України;
в) витрати зі сплати винагород не несуть постійне представництво або постійна база, які наймач має в Україні.
Згідно з пп. 170.10.3 ПК, у разі якщо доходи із джерелом їх походження в Україні виплачуються нерезиденту резидентом-юрособою, такий резидент вважається податковим агентом нерезидента щодо таких доходів.

Лист ДФС від 14.07.17 р. № 1197/6/99-99-01-02-02-15/ІПК.

Джерело: https://uteka.ua/.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!