Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як обкладати дохід від анулювання кредитного договору?

June 29, 2017

Основна сума кредиту, отриманого фізособою – платником податку на підставі укладеного кредитного договору з фінансовою установою протягом його дії, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такої фізособи, тобто не обкладається податком на доходи фізичних осіб.
Водночас, якщо кредитором приймається рішення про анулювання зазначеного кредитного договору до закінчення терміну його дії, тобто у фізособи припиняються зобов'язання за цим договором, то з метою оподаткування сума анульованого кредиту в розмірі неповерненої його частини включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізособи як додаткове благо з урахуванням норм пп. «д» пп. 164.2.17 Податкового кодексу (далі – ПК).
При цьому пп. 165.1.55 ПК встановлено, що не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу основна сума боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним із процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності в сумі, що не перевищує 50 % однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), установленої на 1 січня звітного податкового року (у 2016 році – 689 грн., у 2017 році – 1 600 грн.), і сума відсотків, комісії та/або штрафних санкцій (пені), прощених (анульованих) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним із процедурою його банкрутства, до закінчення строку позовної давності.

Лист ДФС від 19.06.17 р. № 724/П/99-99-13-02-03-14/ІПК.

Джерело: https://uteka.ua/.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!