Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як спадкоємцю отримати витяг із ДЗК, якщо ділянці не присвоєно кадастровий номер?

May 7, 2015

Територіальний відділ Держземагентства відмовив у реєстрації та присвоєнні кадастрового номера земельній ділянці, власник якої помер. При цьому було зазначено, що до переходу права власності до іншої особи це зробити неможливо, оскільки згідно із ст. 25 ЦК цивільна правоздатність фізичної особи припиняється в момент її смерті. Чи може спадкоємець отримати витяг із Державного земельного кадастру (далі – ДЗК), якщо акт на право власності на земельну ділянку був отриманий спадкодавцем у 2002 році, а кадастровий номер ділянці не присвоєно?
Так, може. Пояснимо нашу відповідь.
Згідно із ст. 1216 та 1218 ЦК спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).
До складу спадщини входять усі права та обов’яз­ки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов’язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.
Особа, зазначена у запиті нотаріуса як така, що прийняла спадщину та звернулася до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно, може бути замовником техдокументації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (далі – техдокументація) та ініціатором держреєстрації земельної ділянки в ДЗК на підставі таких положень.
Відповідно до розд. VII Закону від 07.07.11 р. № 3613-VI «Про Державний земельний кадастр» (далі – Закон № 3613) документи, якими було посвідчено право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, видані до набрання чинності цього Закону, є дійсними.
Земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 року, уважаються сформованими незалежно від присвоєння їм кадастрового номера. Отже, якщо у складі спадщини є земельна ділянка, права на яку виникли у спадкодавця та оформлені ним до 2004 року, така ділянка вважається сформованою.
Якщо відомості про цю земельну ділянку не внесені до Державного реєстру земель (ділянка не має кадастрового номера), то для її реєстрації державному кадастровому реєстратору слід подати:
- заяву;
- оригінал техдокументації;
- техдокументацію у формі електронного документа.
Ці документи подаються заявником особисто чи уповноваженою ним особою або надсилаються поштою цінним листом з описом вкладення та повідомленням про вручення.
На підтвердження державної реєстрації земельної ділянки в ДЗК заявнику безплатно видається витяг, який містить усі відомості про ділянку, унесені до Поземельної книги. Складовою частиною витягу є кадастровий план земельної ділянки. При здійсненні держреєстрації земельної ділянки їй присвоюється кадастровий номер. Відповідно до ст. 38 Закону № 3613 право на отримання відомостей із ДЗК мають, зокрема, спадкоємці власника земельної ділянки або уповноважені ним особи.

За матеріалами спецвипуску «Спадок» «БАЛАНС-АГРО» від 12.05.15 р. № 18.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!