Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як донарахувати декретні?

September 23, 2013

Відповідно до Закону «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату зарплати за період відпустки у зв`язку з вагітністю та пологами, у розмірі 100 % середньої зарплати незалежно від страхового стажу. Розмір цієї допомоги розраховують сумарно і надають застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.
Середньоденна зарплата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період зарплати, з якої сплачувалися страхові внески, на кількість календарних днів за розрахунковий період (без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин).
Якщо бухгалтерією підприємства при обчисленні такого розміру зарплати була допущена помилка, у зв`язку з чим виникла недоплата допомоги, то необхідно здійснити перерахунок та провести доплату. У разі донарахування страхувальником суми допомоги по вагітності та пологах по раніше профінансованому листку непрацездатності, сума доплати вказується в графах № 9, 10 заяви-розрахунку без відображення кількості днів, що підлягають оплаті. При цьому також заповнюються дані про застраховану особу, номер листка непрацездатності, період непрацездатності та її причина.

Лист ФСС з ТВП від 22.08.13 р. № 04-29-2268.


Новини за темою:

Як нараховують ЄСВ на декретні ФОП

Оплачувана післяпологова відпустка для татусів

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!