Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Вилучено автомобіль для потреб Збройних сил: які наслідки з ПДВ?

September 5, 2014

При передачі основних засобів у тимчасове користування для потреб ЗСУ жодних податкових наслідків із ПДВ не виникає. Поясню чому.
Об’єктом обкладення ПДВ є операції, зокрема, з постачання товарів. Постачання товарів – це будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду. При передачі в тимчасове користування основного засобу для потреб ЗСУ зміна власника таких основних засобів не здійснюється. Отже, факт постачання відсутній.
У п. 198.5 ПК наведено вичерпний перелік операцій, при здійсненні яких платник ПДВ зобов’язаний відкоригувати податковий кредит.
В умовах особливого періоду підприємства, установи та організації усіх форм власності відповідно до ч. 3 ст. 6 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» несуть військово-транспортний обов’язок. Виконання цього обов’язку здійснюється шляхом безоплатного залучення належних їм транспортних засобів для потреб ЗСУ та інших військових формувань.
Приймання-передача таких транспортних засобів та їх повернення здійснюються на підставі актів приймання-передачі, у яких зазначаються відомості про власників, технічний стан, залишкову (балансову) вартість та інші необхідні відомості, що дають змогу ідентифікувати транспортні засоби. Повернення має здійснюватися протягом 30 календарних днів із моменту оголошення демобілізації.
Ураховуючи вищенаведене, операція по залученню транспортних засобів для потреб ЗСУ та інших військових формувань не підпадає під дію п. 198.5 ПК і отже, відсутні підстави для коригування податкового кредиту.

Більш докладну відповідь на це питання див. в журналі «БАЛАНС-АГРО» від 08.09.14 р. № 34.

Новини за темою:
Для вивезення населення із зони НС можуть допустити залучення транспорту населення

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!