Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Зміни у порядку обліку платників та порядку реєстрації ПДВ: огляд наказу № 747

October 27, 2015

ДФС інформує про те, що 16.10.15 р. набув чинності наказ Мінфіну від 31.08.15 р. № 747.

Основні зміни, які вносяться цим наказом, полягають у такому:

1. Взяття на облік платників податків та передача до ЄДР юросіб та ФОП даних про взяття їх на облік у контролюючих органах здійснюється у день отримання відомостей з ЄДР. Такими змінами забезпечено реєстрацію бізнесу протягом 24 годин.

2. На обліку в контролюючих органах перебувають договори управління майном та договори про спільну діяльність без утворення юросіб, за якими здійснюються операції з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню ПДВ.

При цьому встановлено, що уповноважені особи за договорами про спільну діяльність та управителі майна за договорами управління майном, які на дату набрання чинності вищезазначеним наказом (16.10.15 р.) не зареєстровані платниками ПДВ, втратили ознаки платників податків за такими договорами:

- з 01 січня 2015 року, якщо вони не були зареєстровані як платники ПДВ за такими договорами або анулювання їх реєстрації як платників ПДВ за такими договорами здійснено раніше 01 січня 2015 року;

- з дати анулювання їх реєстрації як платників ПДВ за такими договорами, якщо таке анулювання здійснене після 01 січня 2015 року.

3. Контролюючим органом за основним місцем обліку у разі звернення платника податків може бути надано перелік контролюючих органів, у яких такий платник перебуває на обліку за неосновним місцем обліку.

4. Відомості стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юрособи також оновлюються контролюючими органами у Єдиному банку даних юросіб на підставі реєстраційної заяви платника ПДВ (про реєстрацію, перереєстрацію або внесення змін), якщо така реєстраційна заява була подана в один із способів, визначених пунктом 183.9 ПК, та задоволена контролюючим органом. У цьому випадку платник податків звільняється від подання до контролюючого органу заяви за формою № 1-ОПП у зв'язку із зміною відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юрособи.

5. Визначено, що координацію заходів щодо зняття з обліку у зв'язку з припиненням юрособи, яка протягом року змінила місцезнаходження, пов'язане зі зміною адміністративного району, у тому числі формування та видачу довідок (повідомлень), проводить контролюючий орган, у якому платник податків перебуває на обліку за основним місцем обліку на момент отримання відомостей (документів).

6. Перелік обставин заперечень контролюючого органу щодо здійснення державної реєстрації припинення юрособи доповнено новою обставиною "не завершені всі митні процедури".

7. Встановлюється форма витягу з реєстру платників ПДВ (форма № 2-ВР). Витяг доповнено реквізитами додаткового рахунка в системі електронного адміністрування ПДВ сільськогосподарського підприємства, що обрав спеціальний режим оподаткування, призначеного для перерахування коштів на спеціальний рахунок.

8. Крім того, скорочено із 5 робочих днів до 3 робочих днів строк для здійснення контролюючими органами заходів щодо реєстрації сільськогосподарського підприємства як суб'єкта спеціального режиму оподаткування та щодо виключення підприємства із реєстру суб'єктів спеціального режиму оподаткування.

Лист ДФС від 23.10.15 р. № 39139/7/99-99-11-01-01-17.

Новини за темою:

Удосконалено процедури обліку і реєстрації договорів про спільну діяльність і управління майном

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!