Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Зміни до ПКУ відносно житлової нерухомості

July 5, 2013

Верховна Рада ухвалила ряд змін до Податкового кодексу. Однією з них було прийняття у цілому законопроекту № 2405, яким встановлено не оподатковувати податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, об`єкти житлової нерухомості, які належать прийомним сім`ям, сім’ям опікунів, піклувальників дітей, у яких виховується троє та більше дітей, а також об`єкти житлової нерухомості, які належать дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам із їх числа, але не більше одного такого об`єкта на дитину. 
Згідно із документом, пільги із сплати податку не надаються на об’єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, використовуються у підприємницькій діяльності). Міські, селищні та сільські ради можуть встановлювати додаткові пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями). 
Законом переглянуто розмір житлової площі, на який будуть надаватися пільги. А саме: ставки податку для фізосіб встановлюються в таких розмірах: 

  • не більше 1 % для квартири/квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, або житлового будинку/будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів; 
  • 2,7 % для квартири/квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. метрів, або житлового будинку/будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв. метрів; 
  • 1 % для різних видів об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності одного платника податку, сумарна житлова площа яких не перевищує 740 кв. метрів; 
  • 2,7 % для різних видів об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності одного платника податку, сумарна житлова площа яких перевищує 740 кв. метрів. Тобто, наголошувалося на засіданні, пільга на сплату податку буде застосовуватися до сукупної житлової площі об`єктів житлової нерухомості, що належить платникам податку незалежно від кількості таких об`єктів. 

Передбачено також, що для всіх фізосіб у 2013 році податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки нараховуватися та сплачуватися не буде.

За матеріалами офіційного веб-порталу ВР України.



Новини за темою:

Податок на нерухомість: хто платить, якщо власником є неповнолітній?

Кожному об’єкту – своя база оподаткування!

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!