Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Зміни до законодавства що діють із лютого 2017 року

January 31, 2017

• Із 1 лютого набули чинності зміни до деяких відомчих класифікаторів інформації з питань державної митної справи, які використовуються при оформленні митних декларацій (наказ Мінфіну від 28.12.16 р. № 1193).
• Із 5 лютого набувають чинності зміни до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 27.12.10 р. № 1240, яким визначено процедуру звільнення від обкладення ПДВ операцій із постачання та ввезення на митну територію України товарів і послуг, передбачених для власних потреб дипломатичних представництв, консульських установ іноземних держав і представництв міжнародних організацій в Україні, а також для використання дипломатичним персоналом дипломатичних місій та членами їх сімей, які проживають разом з ними. Із 5 лютого принцип взаємності стосовно кожної окремої держави у звільненні зазначених осіб від сплати ПДВ вважатиметься дотриманим щодо акредитованих в Україні дипломатичних місій та дипломатичного персоналу держав, у національному законодавстві яких не застосовується ПДВ. У разі застосування у законодавстві іноземної держави іншого непрямого податку, аналогічного ПДВ, принцип взаємності щодо акредитованих в Україні дипломатичних місій та дипломатичного персоналу такої держави застосовується, якщо закордонні дипломатичні установи України у цій державі звільнені від обкладення таким податком. Крім того, до 1 000 грн. підвищено вартість разової покупки придбаних товарів (наданих послуг), що підлягає відшкодуванню ПДВ та підтверджується відповідними документами (незалежно від обмеження, встановленого в іншій державі) (постанова КМУ від 07.12.16 р. № 919).
• Із 6 лютого набуває чинності Закон від 18.10.16 р. № 1683-VIII, згідно з яким на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення чоловіками 55 років, жінками – 50 років та за наявності страхового стажу для чоловіків – не менше 25 років, для жінок – не менше 20 років мають право:
– військовослужбовці, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які брали участь у бойових діях, в АТО в районах її проведення, а також ті, хто стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва, отриманих при захисті Батьківщини або при виконанні інших обов’язків військової служби (службових обов’язків), або внаслідок захворювання, пов’язаного із перебуванням на фронті, виконанням інтернаціонального обов’язку чи безпосередньою участю в АТО;
– дружини (чоловіки), якщо вони не взяли повторний шлюб, і батьки військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які померли (загинули) у період проходження військової служби (виконання службових обов’язків) чи після звільнення із служби, але внаслідок поранення, контузії, каліцтва, отриманих при виконанні обов’язків військової служби (службових обов’язків), захворювання, пов’язаного із перебуванням на фронті, ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи, виконанням інтернаціонального обов’язку чи безпосередньою участю в АТО;
– особи, яким надано статус учасника бойових дій, особи із числа резервістів і військовозобов’язаних, яким надано статус учасника бойових дій, дружини (чоловіки), якщо вони не взяли повторний шлюб, і батьки, яким надано статус особи, на яку поширюється чинність Закону від 22.10.93 р. № 3551-XII, із числа членів сімей резервістів і військовозобов’язаних (абзаци шостий – восьмий п. 1 ст. 10).
Крім того, батькам та дружинам (чоловікам), якщо вони не взяли повторний шлюб, безпосередніх учасників АТО, які загинули, померли чи пропали безвісти у період проходження служби або померли після звільнення зі служби, але внаслідок поранення, контузії, каліцтва, одержаних при виконанні обов’язків військової служби (службових обов’язків), захворювання, пов’язаного із перебуванням на фронті, надається право вийти на пенсію за 5 років до досягнення пенсійного віку (зміни до Закону від 09.04.92 p. № 2262-XII).
• Із 19 лютого набули чинності зміни до Положення про порядок проведення операцій, пов’язаних з розміщенням облігацій внутрішніх державних позик, затвердженого постановою Правління НБУ від 18.06.03 р. № 248 (постанова Правління НБУ від 28.12.16 р. № 417).
• 28 лютого – граничний строк виконання Кабміном норми, передбаченої Законом від 03.11.16 р. № 1730-VIII. Абзацом четвертим п. 5 розд. ІІ цього закону Кабміну доручено забезпечити розрахунки пільг та житлових субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг, їх виплату у грошовій формі. Нагадаємо, Законом № 1730 визначено процедуру врегулювання заборгованості теплопостачальних і теплогенеруючих організацій, підприємств централізованого водопостачання та водовідведення за спожиті енергоносії.
• Із 28 лютого застосовується Методика нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення. До Методики додаються нормативи капіталізованого рентного доходу на землях сільгосппризначення природно-сільськогосподарських районів АР Крим, областей, мм. Києва та Севастополя. За результатами проведення нормативної грошової оцінки (далі – НГО) окремої земельної ділянки територіальний орган Держгеокадастру через центр надання адміністративних послуг за її місцезнаходженням видає витяг з технічної документації про НГО земель протягом трьох робочих днів з дати надходження відповідної заяви. Використовувана на сьогодні Методика, затверджена постановою КМУ від 23.03.95 р. № 213, стосуватиметься тільки НГО земель населених пунктів (постанова КМУ від 16.11.16 р. № 831).

Детальніше див. "Баланс" № 10, який виходить з друку 02.02.17 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!