Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Зміни до законодавства, що діють із січня 2017 року

December 28, 2016

Соціальні гарантії на 2017 рік
Із 1 січня
у зв’язку із прийняттям Закону про Держбюджет на 2017 рік змінюються розміри прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати (далі – ПМ, МЗП).
Так, законом передбачено установити у 2017 році ПМ:
на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі:

– з 1 січня – 1 544 грн., з 1 травня – 1 624 грн., з 1 грудня – 1 700 грн.;
для основних соціальних і демографічних груп населення:
– дітей віком до 6 років: з 1 січня – 1 355 грн., з 1 травня – 1 426 грн., з 1 грудня – 1 492 грн.; від 6 до 18 років: з 1 січня – 1 689 грн., з 1 травня – 1 777 грн., з 1 грудня – 1 860 грн.;
– працездатних осіб: з 1 січня – 1 600 грн., з 1 травня – 1 684 грн., з 1 грудня – 1 762 грн.;
– непрацездатних осіб: з 1 січня – 1 247 грн., з 1 травня – 1 312 грн., з 1 грудня – 1 373 грн. (ст. 7).
Установлено МЗП: у місячному розмірі з 1 січня – 3 200 грн.; у погодинному з 1 січня – 19,34 грн. (ст. 8).

Відповідальність за порушення законодавства
Із 1 січня закінчилася дія норми Податкового кодексу
(далі – ПК), згідно з якою до 31 грудня 2016 року платникам податків, обсяг доходів та/або операцій яких за попередній (звітний) рік становив менше 20 млн грн., штрафні (фінансові) санкції, нараховані на суму податкового зобов’язання, яку платник податків сплатив в установлені ПК терміни без оскарження податкового повідомлення-рішення, скасовувалися протягом 10 днів із дня сплати такого податкового зобов’язання (п. 35 підрозд. 10 розд. ХХ ПК).
Із 1 січня починають застосовуватися санкції за порушення вимог п. 5 ч. 2 ст. 22, ст. 23–31 Закону від 09.04.15 р. № 329-VIII (далі – Закон № 329) до суб’єкта господарювання, контроль над яким здійснює особа (особи) з держави (держав), що не є стороною Енергетичного Співтовариства, або сама така держава. Санкції застосовуються за невпровадження оператором газотранспортної системи (далі – оператор) програми відповідності та непризначення контролера згідно зі ст. 31 цього Закону, за порушення загальних та особливих вимог про відокремлення оператора, вимог до сертифікації оператора, обов’язків оператора та власника ГТС, незалежності власника; інвестиційного планування щодо ГТС (п. 3 розд. VII Закону № 329).

Податкова звітність
Із 1 січня застосовуватиметься оновлена форма декларації про майновий стан і доходи,
яку разом із Інструкцією про порядок її заповнення затверджено наказом Мінфіну від 02.10.15 р. № 859. Уперше декларацію необхідно подати за I квартал 2017 року (наказ Мінфіну від 15.09.16 р. № 821).

Національні стандарти
Із 1 січня втратили чинність акти санітарного законодавства
, видані центральними органами виконавчої влади Української РСР (у т. ч. їх посадовими особами), якими затверджено санітарні, санітарно-гігієнічні, санітарно-протиепідемічні, санітарно-епідеміологічні, протиепідемічні, гігієнічні правила і норми, державні санітарно-епідеміологічні нормативи та санітарні регламенти (документи). Не застосовуються на території України акти санітарного законодавства, видані центральними органами виконавчої влади СРСР, (у т. ч. їх посадовими особами), якими затверджено аналогічні види документів (розпорядження КМУ від 20.01.16 р. № 94-р).

Державна реєстрація
Із 1 січня набули чинності зміни до низки законів у сфері держреєстрації
юросіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань до Закону від 06.09.05 р. № 2806-IV, зокрема:
- уточнюється, що реєстрацію декларацій відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства дозвільний орган здійснює безоплатно протягом 5 робочих днів із дня її отримання шляхом унесення запису до ЄДР;
- установлено, що зміна найменування та місцезнаходження юрособи або П. І. Б. та місця проживання фізособи-підприємця не є підставами для переоформлення документа дозвільного характеру;
- уточнюються основні вимоги до порядку видачі документів дозвільного характеру або відмови в їх видачі, переоформлення, анулювання таких документів (ст. 41).
Із 1 січня портал е-сервісівзабезпечує:
- без реєстрації користувача
– безоплатний доступ до основних відомостей про громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, які актуальні на момент запиту;
- за умови реєстрації – подання документів в електронній формі для ліцензування видів господарської діяльності, отримання дозвільних документів.
Нагадаємо, що згідно з Порядком, затвердженим наказом Мін’юсту від 23.03.16 р. № 784/5, користувачем персонального кабінету юрособи та громадського формування може бути лише її керівник за даними ЄДР, а персонального кабінету фізособи-підприємця – лише підприємець. Документи в електронній формі для держреєстрації та ліцензування, видача дозвільних документів, отримання витягу з ЄДР в електронній формі, так само як і використання функціональних можливостей персонального кабінету, можливе після справляння адміністративного збору чи інших обов’язкових платежів через Інтернет.
Законом від 03.11.16 р. № 1724-VIII унесено зміни до законодавства, зокрема до Закону від 16.07.99 р. № 996-ХІV. З метою приведення українського законодавства у відповідність до міжнародної практики надано статус первинного документа рахунку (інвойсу). Завдяки цьому експортери мають можливість швидко та легально укладати ЗЕД-договори, а банки – ідентифікувати валютну виручку як отриману від експорту послуг.
Із 5 січня набувають чинності окремі норми Закону від 02.06.16 р. № 1404-VIII, зокрема:
- запроваджується автоматизація процедур виконання рішень (електронна реєстрація документів, повне фіксування процесуальних рішень та виконавчих дій в автоматизованій системі виконавчого провадження, до якої на веб-сайті Мін’юсту забезпечується цілодобовий, вільний та безплатний доступ) (ст. 8);
- формується відкритий Єдиний реєстр боржників, відомості до якого є відкритими та розміщуються на веб-сайті Мін’юсту (ст. 9);
- повністю втрачає чинність попередній Закон про виконавче провадження. Нагадаємо, що ст. 4 Закону від 21.04.99 р. № 606-XIV діє до 4 січня 2017 року.
Крім того, у частині положень, що стосуються діяльності приватних виконавців, діють:
- ст. 18813 КУпАП.
Цією нормою передбачається адмінштраф у розмірі від 50 до 100 НМДГ (від 850 до 1 700 грн.) за невиконання законних вимог державного виконавця, приватного виконавця (далі – виконавець) щодо усунення порушень законодавства про виконавче провадження, несвоєчасне подання або неподання звітів про відрахування із зарплати та інших доходів боржника, неподання або подання недостовірних відомостей про доходи і майновий стан боржника, ненадання на вимогу виконавця декларації про доходи та майно чи зазначення в такій декларації неправдивих відомостей або неповідомлення про зміну відомостей, які зазначаються у декларації, неповідом­лення боржником про зміну місця проживання чи місцезнаходження або місця роботи (отримання доходів), а також неявка без поважних причин за викликом виконавця;
наступні статті Господарського процесуального кодексу:
– ст. 1212 (визначає порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної виконавчої служби, приватних виконавців);
– ст. 1213 (стосується вирішення питання про звернення стягнення на грошові кошти, розміщені на рахунках);
– ст. 1214 (стосовно заміни сторони виконавчого провадження).
Із 5 січня набуває чинності Положення про автоматизовану систему виконавчого провадження (що є комп’ютерною програмою, яка збирає, зберігає, обліковує, здійснює пошук, узагальнення, надання відомостей про виконавче провадження, формування Єдиного реєстру боржників та захист від несанкціонованого доступу). Реєстраторами цієї системи є, зокрема, державні та приватні виконавці, а користувачами, зокрема, – сторони виконавчого провадження. До Положення додається Перелік виконавчих дій та строки їх вчинення (наказ Мін’юсту від 05.08.16 р. № 2432/5).
Із 6 січня застосовується Порядок унесення засобів електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП) до безконтактного електронного носія, що міститься в паспорті громадянина України, та надання послуг ЕЦП з використанням паспорта громадянина України з імплантованим безконтактним елект­ронним носієм (далі – паспорт). Зокрема, у разі тимчасового вилучення паспорта чинні сертифікати ключів ЕЦП та шифрування фізособи, на ім’я якої оформлено паспорт, можуть бути заблоковані на підставі відповідної заяви, поданої фізособою до центру. З метою забезпечення захисту особистого ключа від компрометації не розголошується та не повідомляється особам, які вилучили паспорт, пароль доступу до особистого ключа (значення ПІН1 (ПІН2) та ПАК1 (ПАК2) та ключова фраза для голосової автентифікації (п. 30 цього Порядку).
Поновлення заблокованих сертифікатів ключів, строк чинності яких не закінчився, після повернення тимчасово вилученого паспорта здійснюється на підставі поданої до центру заяви на поновлення сертифікатів ключів (п. 31 цього Порядку) (постанова КМУ від 30.11.16 р. № 869).
Із 17 січня Порядок проведення огляду, обстеження, аналізу, знезараження та інспектування (оформлення фітосанітарного та карантинного сертифікатів) об’єктів регулювання, затверджений постановою КМУ від 12.05.07 р. № 705, застосовується в новій редакції (постанова КМУ від 16.11.16 р. № 829).

Детальніше див. у "Баланс" № 1-2, який виходить з друку 05.01.17 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!