Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Зміни з ПДВ з 1 січня 2015 року: роз’яснює ДФС

January 27, 2015

ДФС оприлюднила листівку "Про деякі зміни по ПДВ до Податкового кодексу України, які запроваджуються з 1 січня 2015 року".
1) З 01.01.15 р. суб’єкт господарювання зобов’язаний зареєструватися як платник ПДВ у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання), крім особи, яка є платником єдиного податку, у разі, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з цим розділом, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп`ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн.грн. (без урахування ПДВ).
Платники ПДВ, у яких станом на 01.01.15 р. обсяг оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців не перевищує 1 млн.грн., отримують можливість анулювати свою реєстрацію платника ПДВ.
2) База оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається не нижче ціни придбання таких товарів/послуг, база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг – не нижче їх собівартості, а база оподаткування операцій з постачання необоротних активів – не нижче балансової (залишкової) вартості (у разі відсутності обліку необоротних активів – виходячи із звичайної ціни, за винятком товарів (послуг), ціни на які підлягають державному регулюванню, та газу, який постачається для потреб населення).
3) До 31 грудня 2017 року продовжено режим звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання зернових і технічних культур.
Відповідно до такого режиму від оподаткування ПДВ звільняються операції з постачання на митній території України зернових та технічних культур, зазначених в абзаці першому пункту 152 підрозділу 2 розділу ХХ ПК, крім першого постачання таких зернових та технічних культур сільськогосподарськими підприємствами – виробниками та підприємствами, які безпосередньо придбали такі зернові та технічні культури у сільськогосподарських підприємств – виробників.
Операції з вивезення в митному режимі експорту зернових та технічних культур звільняються від оподаткування ПДВ.
4) До 1 січня 2017 року продовжено режим звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання, у тому числі операції з імпорту, відходів та брухту чорних і кольорових металів, а також паперу та картону для утилізації (макулатури та відходів) товарної позиції 4707 згідно з УКТ ЗЕД.
Переліки таких відходів та брухту чорних і кольорових металів мають бути затверджені КМУ. Постанова КМУ від 05.02.14 р. № 43 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 12 січня 2011 року № 15" діяла до 1 січня 2015 року. Таким чином, до затвердження КМУ нових переліків відходів та брухту чорних і кольорових металів чи продовження дії попередніх оподаткування операцій з постачання таких відходів здійснюється за ставкою 20 %.
5) На відміну від діючого до кінця 2014 року порядку, починаючи з 01.01.15 р., отримувач послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, отримує право на податковий кредит за такими операціями на дату складання ним податкової накладної за цими операціями, за умови її реєстрації в ЄРПН.
У зв’язку з цим необхідно враховувати, що у розділі ІІ "Податковий кредит" податкової декларації з ПДВ за січень (І квартал) 2015 року може бути одночасно відображений податковий кредит за операціями з отримання послуг від нерезидента, які були здійснені у грудні (ІV кварталі 2014 року) та в січні (І кварталі) 2015 року.

Листівка ДФС "Про деякі зміни по ПДВ до Податкового кодексу України, які запроваджуються з 1 січня 2015 року".

Новини за темою:
5 гарячих запитань про реєстрацію податкових накладних у ЄРПН. Порада від експерта редакції.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!