Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Зміни у податку на прибуток – 2017 у питаннях-відповідях

February 3, 2017

Одним із питань, яке цікавило платників на семінарі, було питання щодо змін, які стосуються податку на прибуток. Наведемо ряд питань, які найчастіше задавали відвідувачі семінарів, та відповіді на них.

1. Філія, відокремлений підрозділ на самостійному балансі. Хто сплачує податок і подає декларацію?
Після 01.01.15 р., встановлено, що платниками податку на прибуток - резидентами є суб'єкти господарювання - юридичні особи, які провадять господарську діяльність як на території України, так і за її межами, крім юридичних осіб, визначених пунктами 133.4 та 133.5 ПК.
Отже, з 01.01.15 р. відокремлені підрозділи юридичної особи не є платниками податку на прибуток.
Починаючи з податкових звітних періодів 2015 року, головне підприємство (юридична особа), яке має у складі відокремлені структурні підрозділи, визначає податкове зобов'язання з податку на прибуток у податковій декларації в цілому по платнику податку - юридичній особі з урахуванням показників діяльності структурних підрозділів. При цьому податок на прибуток сплачується головним підприємством за його місцезнаходженням.

2. Платник єдиного податку виплатив у 2016 році дивіденди юридичним особам і сплатив авансові внески податку на прибуток (18 %). Чи повинні звітуватись як платники податку на прибуток і подавати фінансову звітність?
У разі прийняття рішення щодо виплати дивідендів платник податку на прибуток-емітент корпоративних прав, на які нараховуються дивіденди, проводить зазначені виплати власнику таких корпоративних прав незалежно від того, чи є оподатковуваний прибуток.
Емітент корпоративних прав, який прийняв рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток.
При цьому якщо платіж називається дивідендом, такий платіж оподатковується під час виплати згідно з нормами, визначеними згідно з положеннями пп. 57.1¹.2, незалежно від того, чиє особа платником податку.
Таким чином, платники єдиного податку, у разі прийняття рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (вкладникам) зобов'язані нарахувати і внести до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток.
Авансові внески з податку на прибуток, що внесені до бюджету при виплаті дивідендів юридичними особами на третій або четвертій групі спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, відображаються у рядках 20 - 22 Податкової декларації з податку на прибуток підприємств та розшифровуються у додатку АВ до декларації.
Платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією фінансову звітність.

3. Юридична особа подала річну декларацію з податку на прибуток та фінансову звітність окремо (не як додаток до декларації). Чи потрібно подати наново?
Не потрібно, якщо декларація з податку на прибуток та фінансова звітність подана до органів Фіскальної служби.

Докладніше дивись за посиланням: http://zak.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/283694.html

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Izmeneniya-po-nalogu-na-pribyl-%E2%80%93-2017-v-voprosax-otvetax.


Статті за темою:

2017, "Баланс" № 6-7 "Виправляємо помилки з податку на прибуток: три ситуації"
Із цієї статті ви дізнаєтеся: як виправити помилку в бухобліку та звітності, якщо не враховано витрати за минулі квартали звітного року; помилку виявив контролюючий орган під час документальної перевірки; завищено суму збитків за попередній звітний рік.
Що можна зробити на практиці: перед складанням річної фінансової та податкової звітності звірте свої облікові дані з первинними документами і при виявленні помилки скористайтеся нашими рекомендаціями.

2017, "Баланс" № 10 "Відзвітуйте з податку на прибуток правильно: актуальні публікації «БАЛАНСУ»"
Пропонуємо вам добірку найбільш затребуваних консультацій, які допоможуть правильно відзвітувати з податку на прибуток. Для зручності наводимо інформацію в таблиці. Повну добірку раніше опублікованих у «БАЛАНСІ» публікацій з питань обчислення цього податку див. на нашому сайті за посиланням: http://balance.ua/balance_10_2017. З будь-якими терміновими питаннями ви можете звернутися на нашу консультаційну лінію.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!