Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Зміна напряму використання: коригуємо податковий кредит

August 27, 2014

Якщо товари або ОЗ придбані для використання у сільгоспвиробництві, а ПДВ з їх вартості включено до податкового кредиту спецрежимної декларації, то подальший продаж таких товарів або ОЗ є зміною напряму їх використання. Таку операцію слід відображати в загальній декларації з ПДВ. Крім того, слід відкоригувати податковий кредит виходячи з вартості придбання товарів/послуг або з балансової (залишкової) вартості ОЗ, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого змінено напрям використання.
Таке коригування проводиться на підставі бухгалтерської довідки й полягає у зменшенні податкового кредиту за спецрежимною декларацією та його збільшенні (на ту саму суму) у загальній декларації. У довідці слід розрахувати суму ПДВ, на яку здійснюватиметься коригування, а також указати дату і номер податкової накладної, на підставі якої був відображений податковий кредит у спецрежимній декларації під час придбання ОС або товару. Довідка складається в довільній формі.
Довідка одночасно відображається в розд. II Реєстру до спецрежимної декларації та в розд. II Реєстру до загальної декларації таким чином:
- у графі 1, 2 указується відповідно номер довідки та дата її складання;
- графах 3, 4, 6, 7 – відповідно дата складання податкової накладної на придбання товарів або ОЗ, напрям використання яких змінився, порядковий номер цієї накладної, найменування та індивідуальний податковий номер постачальника, який виписав цю податкову накладну;
- графі 5 – вид документа: «БОПНП» – якщо податковий кредит з вартості відповідного товару або ОЗ був відображений на підставі паперової податкової накладної, «БОПНЕ» – якщо на підставі електронної податкової накладної;
- графах 8, 9 та 10 відображаються відповідно: загальна сума з ПДВ (вартість придбання товару або залишкова вартість ОЗ з урахуванням ПДВ); сума без ПДВ (вартість придбання товару або залишкова вартість ОЗ без ПДВ); сума ПДВ. У спецрежимному Реєстрі ці графи заповнюються зі знаком «–», а в Реєстрі, що складається до загальної декларації, – зі знаком «+».
У спецрежимній декларації розрахована сума ПДВ (гр. 10 Реєстру), що підлягає перенесенню, зазначається в рядку 16.2 зі знаком «–», а в цьому самому рядку загальної декларації, – зі знаком «+».

Більш детальну консультацію з фрагментом заповнення Реєстру див. в журналі "БАЛАНС-АГРО" від 01.09.14 р. № 33.
Дана консультація буде розміщена у відкритому доступі у розділі „Продукти”.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!