Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Зміна напряму використання та наслідки з ПДВ

November 12, 2015

Що таке зміна напряму використання товарів (послуг)
Як відомо, сільгосппідприємства, які є суб’єктами спецрежиму з ПДВ, складають дві окремі декларації з цього податку: загальну (0110) та спецрежимну (0121–0123). До податкового кредиту спецрежимної декларації включається ПДВ з вартості придбаних товарів, послуг, основних засобів, призначених для використання у виробництві сільськогосподарської продукції. А до податкового кредиту загальної декларації з ПДВ – суми ПДВ з вартості товарів, послуг основних засобів, призначених для використання в іншій (несільськогосподарській) діяльності.
Однак непоодинокими є ситуації, коли напрям використання відповідних товарів (послуг), визначений у періоді їх придбання, у подальшому змінюється.
Наприклад, пальне було придбане для використання при наданні транспортних послуг (інша діяльність), а потім його використали для перевезення зерна з поля. У такому разі напрям використання змінився з «іншого» на «сільськогосподарський».
Інша ситуація: добрива чи сільгосптехніка (основні засоби) були придбані для використання в сільгоспдіяльності, а потім їх вирішили продати. Продаж є використанням товару, що продається, в іншій (не сільськогосподарській) діяльності. Адже під сільськогосподарську діяльність (що відображається за спецрежимною декларацією) підпадає лише продаж власно виробленої сільгосппродукції.
Порядок коригування
У разі зміни напряму використання виникає необхідність коригування податкового кредиту, тобто його перенесення між двома вищезазначеними деклараціями. Адже якщо цього не зробити, то податкове зобов’язання за однією із декларацій виявиться завищеним, а за іншою – заниженим, унаслідок чого сільгосппідприємству можуть бути нараховані відповідні штрафні санкції.
У нормативних документах порядок здійснення такого коригування, на жаль, чітко не прописаний, однак спробуємо розібратися.
Відповідно до пп. «а» пп. 209.15.1 Податкового кодексу (далі – ПК) у разі зміни напряму використання товарів/робіт, основних фондів платник податку проводить коригування податкового кредиту виходячи з вартості придбання товарів/послуг, балансової (залишкової) вартості основ-них фондів, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснено зміну напряму використання.
Детальніше про те, як саме слід здійснити зазначене коригування, ідеться в п. 4 розд. V Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 23.09.14 р. № 966 (далі – Порядок № 966). У цьому пункті, зокрема, зазначено: «у рядку 16.2 декларації відображається коригування податкового кредиту, пов’язане з використанням раніше придбаних товарів/послуг, необоротних активів частково для виготовлення сільськогосподарськими підприємствами сільськогосподарських товарів/послуг, а частково для виготовлення інших товарів/послуг».
Отже, очевидно мається на увазі таке: за рядком 16.2 однієї з декларацій відбувається збільшення податкового кредиту (тобто значення відображається зі знаком «+»), а за таким самим рядком іншої декларації відбувається зменшення податкового кредиту (значення відображається зі знаком «–»).
Про те, як документально оформити операцію з коригування податкового кредиту, у Порядку № 966 не сказано. Однак рекомендуємо в такому разі скласти бухгалтерську довідку й обчислити в ній суму ПДВ, що підлягатиме перенесенню із однієї декларації в іншу. У довідці слід зазначити:
·          дату і номер податкової накладної, на підставі якої було відображено податковий кредит під час придбання відповідного товару (послуги) чи об’єкта основних засобів;
·          у якій податковій декларації було відображено такий податковий кредит (вид декларації – загальна чи спецрежимна та її період);
·          обчислити суму ПДВ, що підлягає перенесенню (коригуванню).
Слід звернути увагу, що в разі зміни напряму використання товарів (послуг), які були придбані без ПДВ, чи в періоді придбання яких податковий кредит не було сформовано (наприклад, сільгосппідприємство тоді не було платником ПДВ, а тому не мало права на формування податкового кредиту), жодних коригувань проводити не потрібно.

Більш докладну консультацію див. у журналі „БАЛАНС-АГРО” від 09.11.15 р. № 43.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!