Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Закінчується строк подання держреєстратору відомостей про вигодонабувачів (бенефіціарів)

May 19, 2015

Наближається 25 травня – дата, до якої більшості юридичних осіб, зареєстрованих до 25.11.14 р., необхідно подати держреєстратору відомості про своїх бенефіціарів, керуючись вимогами Закону від 14.10.14 р. № 1701-VII. Тому зараз до нас надходить багато дзвінків на цю тему.

Чи всі юридичні особи зобов`язані подавати інформацію про кінцевих вигодонабувачів (бенефіціарів) держреєстратору?
Ні, не всі. Згідно зі ст. 641 ГК установлювати своїх кінцевих бенефіціарних власників (далі – КБВ) і подавати інформацію про них держреєстратору зобов`язані тільки підприємства (крім комунальних і державних підприємств).

Нагадаємо, що підприємствами є юридичні особи, які здійснюють виробничу, науково-дослідну, торговельну та іншу господарську діяльність (ч. 1 ст. 62 ГК). Зокрема, до підприємств можна віднести такі організаційно-правові форми суб`єктів господарювання, як приватні підприємства, ТОВ, АТ.

Інформацію про кінцевих вигодонабувачів держреєстратору не подають політичні партії, творчі спілки та їх територіальні осередки, адвокатські об`єднання, торгово-промислові палати, державні органи, органи місцевого самоврядування та їх асоціації (ч. 1 ст. 24 Закону № 755). У формах реєстраційних карток (форми 1, 2, 4) також прямо на це вказано.

Чи зобов`язані встановлювати своїх КБВ і подавати інформацію про них держреєстратору юридичні особи, у яких засновниками є виключно фізособи (адже в цьому випадку кінцеві вигодонабувачі відомі – це засновники)?
Так, зобов`язані. Такий обов`язок установлений ст. 641 ГК, а випадки, коли така інформація подається держреєстратору, передбачені ч. 2 ст. 19, ч. 1 ст. 24 Закону № 755.
Питання викликане тим, що в ролі КБВ може виступати тільки фізична особа (п. 20 ч. 1 ст. 1 Закону № 1702). У ЄДР повинна міститися інформація про КБВ (контролера) юрособи, у тому числі про КБВ його засновників, якщо засновники – юридичні особи, інформація про яких подається при реєстрації юрособи і надалі – при зміні засновників (абзац сьомий ч. 2 ст. 17, ч. 2 ст. 19, ч. 1 ст. 24 Закону № 755).

Якщо засновником юрособи є фізична особа, тоді ця фізособа, як правило, і виступає бенефіціарним власником. А якщо засновник – юрособа, тоді кінцевого бенефіціарного власника потрібно встановлювати, простежуючи весь ланцюжок, який веде до фізособи-бенефіціара. І якщо засновниками підприємства виступають юрособи, то при реєстрації такого підприємства в реєстраційній картці додатково зазначається інформація про структуру власності засновників-юросіб (ч. 1 ст. 24 Закону № 755).

Проте закон не звільняє від обов`язку подавати інформацію про бенефіціарів юросіб, у яких засновники – виключно фізичні особи.

За неподання юридичною особою держреєстратору інформації про вигодонабувачів запроваджено адміністративну відповідальність (ч. 5 ст. 16611 КУпАП) – штраф у розмірі від 300 до 500 НМДГ (від 5 100 до 8 500 грн.).

Детальніше див. консультації «Подаємо держреєстратору відомості про вигодонабувачів (бенефіціарів)» у "БАЛАНС", 2015, № 33-34 і  «Запитання з гарячої лінії: як підприємству визначити своїх бенефіціарів» у "БАЛАНС", 2015, № 37-38.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!