Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Закінчується строк подання звітності з єдиного податку за I квартал 2015 року! Порада від експерта редакції!

May 7, 2015

Хочемо нагадати платникам єдиного податку (далі – ЄП) третьої групи, що податковим звітним періодом для таких платників (і юридичних, і фізичних осіб) є календарний квартал (п. 294.1 Податкового кодексу, далі – ПК). Тому протягом 40 календарних днів після закінчення такого звітного кварталу платникам ЄП потрібно подати податкову декларацію (пп. 49.18.2 ПК). Якщо просто порахувати дні за календарем, то отримаємо, що 40 днів після закінчення I кварталу 2015 року закінчуються 10 травня 2015 року, який є вихідним днем для переважної більшості суб`єктів господарювання України. У такому разі можна скористатися п. 49.20 ПК. Згідно із зазначеним пунктом якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем такого строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем. У загальноприйнятому розумінні в нашому випадку – це 12 травня 2015 року. Та й на сайті Міндоходів розміщено повідомлення, що граничним строком подання декларації єдинника за I квартал 2015 року є 12 травня. Проте хочемо звернути увагу обережних платників, що, наприклад, відділення банків працюють за своїм графіком і в тому числі деякі – 10 і 11 травня, а портал Міндоходів із прийняття електронної звітності платників податків починає роботу після свят із 11 травня. Тому найбільш безпрограшний варіант – не тягнути зі звітністю до останнього дня, а подати її 8 травня.

За якою формою декларації звітувати? Адже чинні форми декларацій, затверджені наказом Мінфіну від 21.12.11 р. № 1688, призначені для заповнення за «старими» ставками ЄП – 3 % і 5 %. Хоча з 1 січня 2015 року ставки ЄП для платників третьої групи встановлено в розмірі 2 % (у разі сплати ПДВ) і 4 % (якщо ПДВ уключено до складу ЄП) (п. 293.3 ПК). Податкові органи особливої проблеми в цьому не бачать. Вони приймають декларації на «старих» бланках, адаптованих до нових умов. Так, якщо єдинник подає декларацію в паперовому вигляді, йому потрібно у відповідних рядках декларації замість ставки 3 % (5 %) зазначити ставку 2 % (4 %) і відповідно, суму доходу за I квартал і суму податку, розрахованого за діючою ставкою. Якщо декларація подається в електронному вигляді, то слід відключити автоматичний режим заповнення і заповнити декларації в ручному режимі виходячи з нових ставок, що діють із 1 січня 2015 року. Поле декларації «Доповнення до податкової декларації (заповнюється і додається відповідно до пункту 46.4 статті 46 глави 2 розділу II Податкового кодексу Україні)» – не заповнюється.

Сплатити ЄП на підставі поданої декларації потрібно протягом 10 календарних днів після граничного строку подання декларації (п. 295.3 ПК). При цьому, зверніть увагу, відлік 10 днів потрібно вести не від 12 травня, а від 10 травня 2015 року. Адже саме ця дата згідно з ПК є граничним строком подання. Таким чином, сплатити ЄП за I квартал 2015 року слід не пізніше 20 травня 2015 року.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!