Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Виправляємо помилки у звіті з ЄСВ

March 4, 2014

Згідно з розд. V Порядку № 454 спосіб виправлення помилок, допущених у звітах з ЄСВ за минулі періоди, залежить від виду помилки. А саме:
– якщо помилку допущено в реквізитах про страхувальника або в персональних даних про застрахованих осіб – виправити її можна, подавши додаткові та(або) скасовуючі звітні форми за відповідний період (за той, у якому допущено помилку);
– якщо помилку допущено в сумах нарахованого доходу, який обкладається ЄСВ, – її виправляють тільки у звіті за поточний звітний період.
Приклад 1. Не зазначено відомості про прийняття на роботу.
У чому помилка бухгалтера? Бухгалтер відобразив дані про нараховану новому працівникові зарплату, про суми нарахованого й утриманого ЄСВ, проте в таблиці 5 не зазначив відомості про прийняття на роботу цього працівника. Помилка не призвела до зміни числових показників.
Як виправити? Потрібно подати до органу Міндоходів: титульний аркуш (перелік таблиць звіту); таблицю 5 із позначкою «додаткова», у якій слід зазначити відомості про прийняття на роботу працівника; пояснювальну записку щодо зміни відомостей (на практиці не вимагають).
У реквізиті «Звіт за місяць» треба зазначити звітний період, за який подається додаткова інформація.
Приклад 2. Суму допомоги по вагітності та пологах відображено в таблиці 6 Звіту одним рядком.
У чому помилка бухгалтера? Кількість календарних днів декретної відпустки повинна відображатися в таблиці 6 Звіту окремо за кожний місяць, на який припадають дні такої відпустки. Зрозуміло, що і сума допомоги повинна бути розподілена за місяцями і зазначена окремими сумами за кожний (повний або неповний) місяць перебування в декретній відпустці (пропорційно до кількості календарних днів місяця).
Як виправити? У таблиці 6 потрібно заповнити декілька рядків:
– у першому – зазначити раніше відображену загальну суму допомоги з мінусом. Нагадаємо, що зазначати від’ємне значення доходу допустимо, зокрема при відображенні сторнованих сум відпусткових і допомоги у зв`язку з вагітністю та пологами, нарахованих у попередніх періодах (абзац п`ятий пп. «в» п. 4.9 Порядку № 454);
– у другому, третьому рядках тощо – відобразити суму допомоги з розбиттям за місяцями із зазначенням кількості днів декретної відпустки цього місяця.

Детальніше див. консультацію «Приклади виправлення помилок у звіті з ЄСВ» у «БАЛАНС» № 19 від 06.03.14 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!