Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Виправлення помилок у номері спецрежимних податкових накладних

December 6, 2017

ДФС роз’яснила, як виправити помилки, допущені в номерах податкових накладних, складених за операціями під час дії спецрежиму, установленого ст. 209 Податкового кодексу. Це мають зробити ті сільгосппідприємства, які, перебуваючи у статусі спецрежимників, припустилися таких помилок. Як результат – збільшення у формулі системи електронного адміністрування ПДВ показника ∑Перевищ, що, у свою чергу, призвело до зменшення суми, на яку можна зареєструвати податкову накладну (тобто суми реєстраційного ліміту).
А для ситуації, коли в податковій накладній номер указано правильно, а помилку зроблено в розрахунку коригування, механізм виправлення такої помилки не передбачено. Що ж робити колишнім суб’єктам спецрежиму в такому випадку?
По-перше, не потрібно подавати розрахунки коригування з кодами 7, 8 або 9 у номері після знака дробу. Коригування із такими знаменниками у дробу подаються виключно за податковими накладними.
По-друге, аби виправити помилку в номері розрахунку коригування для відновлення суми реєстраційного ліміту, слід зареєструвати скаргу на сервісі ДФС «Пульс» до 08.12.17 р. (включно).
Реєстрація такої скарги здійснюється виключно за телефоном 0 800-501-007 (напрямок «4») усно. Текст скарги може бути, наприклад, такий:
«Із витягу щодо суми податку, на яку платник ПДВ має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, наданого із системи електронного адміністрування від __.__.2017 р. № ____ , нам стало відомо, що у нашого підприємства зменшився ліміт на право зареєструвати податкові накладні в ЄРПН на загальну суму ______ грн.
Причиною прийняття такого рішення стало нарахування та реєстрація в СЕА показника override. Під час детального вивчення цього показника ми з’ясували, що цей показник розраховується за формулою, наведеною у п. 2001.3 Податкового кодексу, яка містить показник ∑Перевищ. Отримавши на запит від __.__.2017 р. за № _____ витяг в розрізі операцій із СЕА від __.__.2017 р. № _____ , ми установили, що розбіжності виникли в таких періодах 2016 року:
– вересень – в сумі _____,00 грн.;
– листопад – в сумі ______,00 грн.
Проаналізувавши ці періоди та керуючись Листом від 28.11.17 р. № 32659/7/99-99-15-03-02-17 (далі – Лист № 32659), ми зрозуміли, що скоріш за все СЕА нарахувала нам показник ∑Перевищ через те, що в зазначених періодах були зареєстровані розрахунки коригування до податкових накладних спецрежиму, у номерах яких помилково не була проставлена цифра 2 після знака дробу.
Наводимо перелік таких документів:
1) вересень 2016 року:
– розрахунок коригування від 26.09.16 р. № __ до ПН від 23.06.16 р. № __/2;
– розрахунок коригування від 26.09.16 р. № __ до ПН від 22.06.16 р. №__/2;
2) листопад 2016 року:
– розрахунок коригування від 15.11.16 р. № __ до ПН від 20.05.16 р. № __/2.
Розрахунки коригування та податкові накладні були включені до декларацій 0121 та додатків 1 до цих декларацій за відповідні періоди.
Оскільки в Листі № 32659 не передбачено механізм виправлення помилки в номері розрахунку коригування, просимо при перерахунку показника ∑Перевищ взяти до уваги, що перелічені вище розрахунки коригування повинні мати такі номери: № «цифра»/2 замість № «цифра», які є зараз. Після виправлення номерів у вказаних розрахунках коригування просимо провести перерахунок ∑Перевищ».

Підготовлено за інформацією, наданою редакції «Баланс-Агро» Ольгою Богдановою, партнером аудиторської компанії Crowe Horwath AC Ukraine, головою Податкового комітету Громадської ради при МЕРТ, членом Громадських рад при ДФС, Мінфіні, Податковому комітеті Верховної Ради, заступником голови Податкового комітету при ТПП, головою наглядової Ради Палати податкових консультантів.

 

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!