Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Інформаційні послуги від нерезидента: як оподаткувати?

September 11, 2015

Сільгосппідприємство-спецрежимник отримало інформаційно-консультаційнІ послуги від нерезидента, які надавалися за кордоном (у країні нерезидента). Чи потрібно нараховувати податок на репатріацію та ПДВ на вартість таких послуг?
Перш за все зазначимо, що повний перелік доходів нерезидентів, отриманих в Україні, які підлягають обкладенню податком на репатріацію, наведено в пп. 141.4.1 Податкового кодексу (далі – ПК). Інформаційно-консультаційні послуги до цього переліку не увійшли. Отже, при їх нарахуванні та виплаті податок на репатріацію не сплачується (детально про порядок обчислення та сплати податку на репатріацію див. «БАЛАНС-АГРО» № 13)
Операції з постачання послуг на митній території України є об’єктом обкладення ПДВ. Згідно з п. 186.3 ПК місцем постачання консультаційних послуг є місце, де їх отримувач зареєстрований як суб’єкт господарювання. Отже, при отриманні цих послуг сільгосппідприємство повинне нараховувати ПДВ, незважаючи на те що фактично вони надавалися за кордоном.
Імпортні послуги оподатковуються за ставкою 20 %. При цьому базою оподаткування є договірна (контрактна) вартість таких послуг, перерахована в національну валюту за валютним (обмінним) курсом НБУ на дату виникнення податкових зобов’язань. Податкове зобов’язання з ПДВ при імпорті послуг виникає за правилом першої події:
·          або на дату списання коштів із банківського рахунка отримувача в рахунок оплати нерезидентові,
·          або на дату оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг нерезидентом.
Сільгосппідприємство – платник ПДВ повинне оформити податкову накладну на суму отриманих послуг від нерезидента та зареєструвати її в ЄРПН. У верхній лівій частині такої податкової накладної робиться позначка «X» та зазначається тип причини 14 «Складена покупцем (отримувачем) послуг від нерезидента».
У рядку «Індивідуальний податковий номер продавця» такої накладної вказується умовний ІПН «500000000000». У разі якщо такі послуги не призначаються для використання в господарській діяльності або придбані з метою їх використання для постачання послуг за межами митної території України, зазначається умовний ІПН «200000000000». У рядку «Особа (платник податку) – продавець» зазначається найменування (П. І. Б.) нерезидента, а в рядку «Місцезнаходження (податкова адреса) продавця» – країна, в якій зареєстрований нерезидент. У рядках, відведених для заповнення даних покупця, отримувач (покупець) наводить власні дані.
На підставі цієї накладної отримувач відоб­ражає податкове зобов’язання з ПДВ у рядку 7 загальної декларації, що подається за період, у якому таке зобов’язання виникло (незалежно від реєстрації цієї накладної в ЄРПН). Право на податковий кредит виникає за датою складення вищевказаної податкової накладної за умови її своєчасної реєстрації в ЄРПН.
У разі несвоєчасної реєстрації податкової накладної в ЄРПН право на податковий кредит виникатиме в періоді реєстрації. Відображається такий податковий кредит у рядку 12.4 декларації з ПДВ. При цьому слід звернути увагу, що сільгосппідприємства-спецрежимники відображають такий податковий кредит у спецрежимній декларації з ПДВ, якщо придбані послуги пов’язані з веденням сільгоспвиробництва.

Більш докладну консультацію див. у журналі „БАЛАНС-АГРО” від 14.09.15 р. № 34.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!