Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Індексація зарплати та соцдопомоги: роз’яснює Мінсоцполітики

March 16, 2015

1) Щодо індексації мінімальної заробітної плати
Індексації підлягає, зокрема, оплата праці найманих працівників підприємств, установ, організацій у грошовому вимірі, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, та мають постійний характер.
У разі підвищення розмірів мінімальної заробітної плати (далі – МЗП), а також у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів, місяць підвищення вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації. Для нарахування подальшої індексації індекс розраховується наростаючим підсумком з наступного за базовим місяця.
Враховуючи зазначене, якщо розмір МЗП переглядався у грудні 2013 року, то у січні 2015 року індекс для проведення індексації зарплати працівників, які отримують її на рівні мінімальної, становить 21,2 %, сума індексації складає 258,22 грн. (1218 х 21,2 : 100).
Якщо працівник отримує зарплату на рівні мінімальної, то її розмір індексується у повному розмірі.
Отже, МЗП підлягає індексації і окремого визначення її як об`єкт індексації не потребує.

2)Щодо включення до об`єктів індексації суми допомоги при народженні дитини, яка виплачується протягом 36 місяців
З 1 липня 2014 року об`єднано допомогу при народженні дитини та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та встановлено фіксований розмір допомоги при народженні дитини у сумі 41280 грн. незалежно від кількості народжених дітей в сім`ї.
Відносити допомогу при народженні дитини до об`єктів індексації немає підстав, оскільки ця допомога за своєю суттю носить цільовий характер.

3) Щодо щорічного перегляду грошових доходів з урахуванням сум індексації
Розміри МЗП та переважної більшості соціальних виплат визначаються на основі прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення.
Виплати, розміри яких пов`язані з величиною прожиткового мінімуму, підвищуються одночасно із збільшенням останнього. Решта виплат, розміри яких не залежать від зміни прожиткового мінімуму, підлягають індексації в установленому порядку.
Отже, на початок календарного року розміри оплати праці, пенсій, допомоги та інших виплат враховують суми індексації за минулий період.

Лист Мінсоцполітики від 02.03.15 р. 2724/0/14-15/10.

Новини за темою:
Інфляція в Україні прискорилась
Індексація грошових доходів громадян за лютий 2015 року
Робота у нічний час: як провести індексацію зарплати?

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!