Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Індексацію за січень – жовтень 2015 року нараховано в листопаді: Як правильно утримати ПДФО і військовий збір?

November 19, 2015

Підприємство не нараховувало працівникам суми індексації в січні – жовтні 2015 року через брак коштів. У листопаді кошти з’явилися і підприємство нарахувало працівникам індексацію за цей період. Які особливості сплати ПДФО та військового збору з донарахованих у поточному місяці сум індексації за попередні періоди? Як таке донарахування відображається у формі № 1ДФ?
Суми індексації, нараховані в листопаді за січень – жовтень, є складовою зарплати за листопад і включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу цього місяця. При цьому підстав для проведення перерахунку немає.
Наприклад, працівник щомісяця протягом січня – жовтня отримував зарплату в сумі 1 500 грн. і мав право на ПСП у розмірі 609 грн. У листопаді йому нараховано індексацію в сумі 5 000 грн. за ці місяці, а також 500 грн. за листопад. Усього за листопад нараховано 7 000 грн. У такому разі підприємство повинне утримати ПДФО із 7 000 грн. При цьому підстав для проведення перерахунку ПДФО за січень – жовтень 2015 року немає (адже об’єкт оподаткування листопада складається із сум зарплати, нарахованої протягом цього місяця).
Щодо військового збору зазначимо таке. Відповідно до пп. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПК об’єктом обкладення збором є доходи, визначені ст. 163 ПК. При цьому нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюються в порядку, установленому ст. 168 ПК (пп. 1.2 п. 161 ПК).
Отже, у наведеній ситуації суми індексації за січень – жовтень 2015 року будуть обкладатися військовим збором за ставкою 1,5 % у складі зарплати, нарахованої за листопад 2015 року.
Зважаючи на вищезазначене, індексація є складовою заробітної плати (фонд додаткової зарплати), і тому суму індексації за січень – жовтень 2015 року, нараховану у складі зарплати за листопад, треба відобразити в податковому розрахунку за формою № 1ДФ за IV квартал з ознакою доходу «101». Сума доходу та військового збору в розд. II зазначається загальною сумою нарахування.

ОТ РЕДАКЦИИ
Як бачимо, роз’яснення автора відрізняються від тих, що містяться в Листі № 7682. Редакція «БАЛАНС-АГРО» цілком поділяє точку зору автора. Проте, зважаючи що позиція ДФС, викладена в листі, набула великого поширення, пропонуємо платникам податків звернутися до ДФС за індивідуальною податковою консультацією із зазначеного питання. Якщо ж у ній будуть такі самі висновки, як і в коментованому листі, то відповідно до п. 53.3 ПК її можна оскаржити в судовому порядку.

Більш детально див. у «Баланс-Агро» № 44, який виходить з друку 23.11.15 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!