Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Індексація при прийнятті на роботу, переведенні та виході з відпустки для догляду за дитиною

October 24, 2016

Уже майже рік індексація доходів новоприйнятих та переведених в установу або на підприємство працівників, а також тих, хто вийшов на роботу після відпустки для догляду за дитиною, здійснюється за кардинально новими правилами. Але складність цієї процедури не в новизні цієї норми, а в ії неоднозначності. У цій консультації розглянемо, як вибрати правильний варіант для проведення індексації.

Законодавча база
Індексуючи доходи вказаних категорій працівників у період із липня 2012 року по листопад 2015-го, ми дотримувалися правил, установлених законодавством для кожної з них. Так, для новоприйнятих працівників ми починали розрахунки з місяця їх працевлаштування, для переведених – зберігали суму індексації, зароблену на попередньому місці роботи, якщо величина зростання зарплати її не перевищувала. А для працівниць, які вийшли на роботу після відпустки для догляду за дитиною до трьох років, зберігали такі самі умови нарахування індексації, як і для інших працівників, що обіймають аналогічні посади.
Нині діюча норма об’єднує ці категорії та визначає, що для них обчислення індексу споживчих цін (далі – ІСЦ) для проведення індексації здійснюється з місяця, що настає за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу) за посадою, яку обіймає працівник (п. 102 Порядку № 1078). Будь-яких уточнень чи деталізації дій роботодавця в цій ситуації Порядок № 1078, на жаль, не містить. Можливо, саме із цієї причини виникають альтернативні трактовки наведеної норми. Розглянемо їх докладніше.

Як застосовувати нові норми
Позиція законодавця
З огляду на те що ключовою подією є факт обіймання працівником тієї чи іншої посади, логічно розглядати процеси, які описуються в п. 102 Порядку № 1078, а саме підвищення окладу після настання цієї події, тобто після прийняття або переведення працівника. Адже те, що відбувалося до працевлаштування цієї особи на роботу, її стосуватися не може.
Отже, розрахунок ІСЦ починають з індексу місяця, що настає за місяцем підвищення окладу після обіймання посади. Якщо, наприклад, працівника прийняли на роботу в червні, а підвищення окладів для більшості працівників відбулося в травні, воно не може бути враховано при визначенні суми індексації для нового працівника, адже в травні він ще не обіймав цю посаду. Тому він має дочекатися підвищення окладу в статусі працівника цього підприємства чи установи. Якби ж за цих умов працевлаштування відбулося в квітні, для індексації зарплати працівника, як і для його колег, розрахунок ІСЦ почався б з індексу місяця, що настає за місяцем підвищення доходу, тобто з індексу червня.

Висновки
Згідно з Порядком № 1078 для визначення права на індексацію новоприйнятих працівників, працівників, переведених на іншу роботу без зміни роботодавця або до іншого підприємства та установи, а також тих, хто вийшов на роботу після відпустки для догляду за дитиною, ІСЦ розраховується з місяця, що настає за місяцем, у якому таким працівникам підвищено оклад.
Комерційні підприємства можуть установити більш лояльні умови індексації для зазначених категорій працівників, зафіксувавши це в колдоговорі.

Альтернативний варіант застосування нових норм, а також як прийняти правильне рішення див. у Практичному керівництві № 19 "Практикум з індексації".

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!