Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи має право на пільгову пенсію працівник підприємства, на якому не проведено атестацію за умовами праці?

January 12, 2017

Умовою підтвердження права на пенсію за віком на пільгових умовах є атестація робочих місць.
Для призначення пенсії за віком на пільгових умовах має бути підтвердження права працівника на цю пенсію за результатами атестації робочих місць.
Порядок проведення атестації робочих місць затверджено постановою КМУ від 01.08.1992 № 442. Атестацію робочих місць проводить атестаційна комісія. Наказом по підприємству визначають її склад і повноваження. Атестація робочих місць проводиться не рідше ніж 1 раз на 5 років. Зважаючи на результати атестації, робоче місце зараховують до категорії з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці (Список № 1) або зі шкідливими і важкими умовами праці (Список № 2). За результатами атестації видають наказ по підприємству, яким затверджують перелік робочих місць, виробництв, професій, посад працівників, яким підтверджено право на пенсію за віком на пільгових умовах. Витяги з цього наказу додають до запису у трудових книжках відповідних працівників.
Контроль за правильністю застосування списків на пільгове пенсійне забезпечення та якістю проведення атестації робочих місць на підприємствах та в організаціях, підготовка пропозицій щодо вдосконалення цих списків покладаються на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю.

Джерело: .

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!